Grotesker

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Grotesk)
Hopp til: navigasjon, søk

Ordet grotesk eller grotesker italiensk grotteschi betyr i dagligtale rar, fantastisk, stygg eller bisarr. Betegnelse brukes på veggmaleri, relieff eller annen veggdekorasjon, ornamental dekor med bruk av planter, dyr mennesker.

Bakgrunn

Ordet grotesk stammer fra den samme latinske roten som ordet grotte, som betyr liten hule eller hull. Begrepet stammer fra avdekkingen og gjenoppdagelsen av gamle romerske dekorasjoner på 1400-tallet. Disse hulene viste seg å være rom og korridorer i Domus Aurea, et ufullendt palass som keiser Nero begynte å bygge i år 64.

Kunst

Innen kunsten er grotesker en dekorativ form for arabesker, typisk veggmalerier, relieffer eller veggdekorasjoner, med utstrakt bruk av mennesker, dyr og planter, gjerne spesielle dyrefigurer som fabeldyr. Disse var svært moderne i antikkens Roma og i renessansen, både som veggdekorasjoner og bokillustrasjoner. I middelalderen lagde de gjerne illuminerte tekster i bøkene (f.eks. at første bokstav på en side lages svært grafisk og dekorativ) – dette kan også kalles en grotesk.

Se også