Gresk skulptur

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Gresk skulptur deles opp i hovedsakelig tre deler; den arkaiske, den klassiske og den hellenistiske. Men skal vi være nøye er det egentlig fem deler:

  • Arkaisk stil : 600-480 f.Kr.
  • Tidlig klassisk stil : 480-450 f.Kr.
  • Klassisk stil  : 450-400 f.Kr.
  • Senklassisk stil  : 400-330 f.Kr.
  • Hellenistisk stil : 323-ca 50 f.Kr.


Arkaiske stil:

Skulpturene skal sees forfra, i profil er de så tynne at det ikke er mulig å se at det skal være mennesker. Nese og øyne er store, munnen rett, ørene er ofte utelatt, og det store og lange håret er flettet. Mennene er nakne, mens kvinnene bærer en peplos, en fotsid drakt. Marmorskulpturene var strengt geometriske og symmetriske. Inspirert av egypterne. Uten religiøse aspekter.

Tidlig klassisk stil (”den strenge stil”):

Naturalistisk, mer detaljert enn arkaisk. Skulpturene hadde blitt laget i stein til nå da de begynte å bli laget i bronse. Grunnen til dette var at det var enklere å få fram detaljene i bronse. I motsetning til arkaisk stil kom tidlig klassisk stil med mer bevegelse i skulpturene slik de så mer naturlige ut.

Klassisk stil:

Nå ble skulpturene individualisert. Det var bevegelsesmotivet billedhuggerne nå var opptatt av, og det var noe nytt. Kontrapost-stillingen kom og ble ikke bare veldig populær blant billedhuggerne, men også malerne etc. Det ble riktige proporsjoner, forholdet mellom kroppens deler, mellom hode og kropp, legg og lår etc som endelig erstattet helt det faste formskjemaet i Arkaisk stil.

Senklassisk stil:

Utrykket ble større følsomhet, mindre kraft. Omsorg og innadvendthet ble sentralt. Det var mye portrettmalerier, og gipsavstøpninger gjorde det mulig å kunne få detaljerte portretter.

Hellenistisk stil:

Den enkelte, isolerte statue ble mindre vanlig og ofte avløst av skulpturgruppen. Billedhuggerne ble opptatt av å avbilde psykiske reaksjoner og stemninger, beskrive hele mennesket i alle aldre, skjønt og uskjønt. En trang til realisme oppstod.

Eksempel: ”Laokoon-gruppen”

Litteratur

  • Burns, Lucilla; Greek and Roman art, London 1991, ISBN 0-7141-1297-6
  • Kiilerich,Bente; Græsk Skulptur fra dædalisk til hellenistisk, København 1997 ISBN 87-00-47774-5
  • Richter, Gisels M.A.; A handbook of Greek art, a survey of the visual arts of anicient Greece, Oxford 1959, nine ed. 1987 ISBN 0-7148-2496-8

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Gresk skulptur.