Gouache

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Gouache er en maleteknikk der en bruker dekkende vannfarger. Gouache er også betegnelsen på et bilde malt med denne teknikken. Vannfargene som inneholder bindemidler og fyllstoffer, gir ikke den samme transparente effekt som akvarell.

Ordet «gouache» er overtatt fra fransk og uttales «gua´sj» eller «goa´sj». Fransk har opprinnelig fått ordet fra italiensk «guazzo» som betyr «vannpytt», «vannfarge» eller «lavering».

Maling og teknikk

Gouachemalinga inneholder hvitt fargestoff som gjør fargene matte og dekkende slik at papiret eller underlaget ikke skinner gjennom som ved vanlig akvarell- eller lasurmaling. Malinga innholder ellers fargestoff løst i vann og gummi arabicum (lim) som andre vannfarger.

En rekke kunstmalere og illustratører har brukt, og bruker, denne maleteknikken. Gouachemalinga er reinslig å arbeide med fordi den er vannløselig, den gir forholdsvis jevne fargeflater og mørkere partier kan dekkes med lys farge. Teknikken egner seg særlig godt til illustrasjonsoriginaler som skal reproduseres, for eksempel til fargesterke plakater. Det har også vært vanlig å bruke gouache til fargelegging av plastceller i tegnefilm, der figurene har heldekkende farger, mens bakgrunnen har vært utført i mer nyanserik akvarellteknikk. Gouache kan delvis erstattes av akrylmaling som er vannløselig når den er våt, men tåler vann når den har tørket.