Gatekunst på SKUR 14

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Skur 14 i kveldslys
Foto: Øistein Jacobsen
Kunstverket under arbeid
Foto: Nina Aldin Thune
RC i arbeid
Foto: Nina Aldin Thune

Kunstnerne Air, RC, NIMI, HAREM, M.u.M, AFK, Phat Phunk og en rekke andre malte Gatekunst på SKUR 14 i perioden 10. til 19. juli 2019. Murmaleriet var over 1 200 kvadratmeter stort på sjøsiden, vegger og tak, av SKUR 14, på Holbergskaien i Bergen. Temaet var bærekraft og hav. Prosjektet var kaldt TSRB2019 Gatekunst.

Prosjektet

Prosjektet hadde som mål å engasjere bevisstgjøre samt inkludere barn og unge i Bergen gjennom kunst. Dette er et samarbeid mellom StreetArt Bergen, Bergen kommune og gatekunstnerne AFK, Air, Harem, M.u.M, NIMI, Phat Phunk og RC. I tillegg arbeidet flere andre gatekunstnere på veggene. Det ferdige resultatet var å se under The TallShips Races, 21. juli.

Ønsket er at dette skal få ringvirkninger i tiden etter.

Sitat Det skal vera mogleg for barn som lever i hushaldningar med trøblete økonomi å bli kunstnarar og bli inkludert. Dette stuntet skal signalisera at alle skal vera med.

– Ungdom skal få læra av kunstnarar og få rom til å bli flinke.

– Nokre av desse kunstnarane skal halda kurs på skulane. Målgruppa er born over 10 år

Sitat
Ruth Donovan Bergen kommune

Murmaleriet

De kunstnerene som har arbeidet med verket er: AFK - AiR - Barnslig - BLISS - Brosey - Bares - Dish - HAREM - King - LISE - MaClash - MORON - M.u.M - NIMI - Phat Phunk - RC. Kunstverket er satt sammen av alle deltakerenes bidrag. Her ser en de forskjellige kunstnerenes uttrykk fra det fargerike til fortellinger full av symbolikk og mening. Bildene er full av små referanser og meninger som en oppdager ved nærmere studie.

Her er forskjellige sjødyr og vesener som viser sin bekymring for klima og forurensing.

På sjøsiden er det fremtidsvisjoner om hva som kan skje om vi ikke snur i tide. Men der er håp. AFK skriver; The future is beautiful if you want it.

Øyne

Hele verket har et fellestrekk øyne. De er bekymret, fortvilet og undrene. Noen av dem er gjemt inne i maleriet og en føler at de overvåker oss og ber oss ta vare på kloden før det er for sent.

HAREM

HAREM har klare farger og rene former og figurene er Collageer med forskjellige elementer satt sammen.

Maclash

Maclashs havfrue svømmer i plast og søppel og er tydelig forferdet over at noen mener at klimakrisen er Fake News.

Lise og Bliss

Dish

Barnslig, King, MORON

Haram og M.u.M

M.u.Ms blekksprut omkranser Harams motiv. På den ene siden har han skrevet SOS.

HAREM og M.u.M
Foto: Nina Aldin Thune

AFK

AFK har plassert fortellingen sin inne i et menneskes hode. Vi ser siluetten av det i taket. På en grå bunn med sitater av Peter Singer, Leonardo da Vinci, Pythagoras og Albert Schweitzer har han plassert en jente som omfavner en gris. Samtidig har hun kniv og gaffel i hendene. På grisen ser vi tegninger som ligner jordkloden. Den kan derfor også være et bilde på Jorden som kan gå under. Jenten sitter midt mellom to bølger. Den ene bølgen er rolig og på den flyter et isflak. Den andre er ødeleggende og vi ser hvordan den er i ferd mes å ødlegge hus og trær. På bakgrunnen i bildet er det skrevet «The future is Beautiful if you want it...» med litt tydeligere bokstaver. På jentens ene arm er det skrevet «Love thy fellow. Know thy Food. Heal thy home» På toppen av den ødeleggende bølgen er et skrevet Can stop.

AFK
Foto: Nina Aldin Thune

NIMI

NIMIb fortelling har en enorm kvinneskikkelse som eri taket med skjørtet ned på veggen. I hånden har hun en bombe. Under skjørtet hennes ser vi båter og en hval i et opprørt hav.

NIMI
Foto: Nina Aldin Thune

RC

RC har tatt utgangspunkt i et gammelt foto av en mann og en tuba, men tubaen er her en fisk. Den er pakket inn i papir med påskrifter om hav og mikroplast. Et barn står og ser inn i fiskens gap. Fisken har på ein måte ein dialog med barnet, og spør hvorfor det er mikroplast i alle fotballbaner og lekeplasser. På ene siden er en oljerigg som vi ser på et hav der farger antyder at det ikke er rent. På andre siden er enda mer forurenset hav og litt oppe en boble der et menneske betrakter det som skjer. Over det hele i taket er et øye.

RC
Foto: Nina Aldin Thune

Phat Phunk og MORON

Phat Phunks figur drar en gjenstand full av nåler, muligens en kråkebolle, ut av foten og klør seg i hodet.

Phat Phunk og Moron
Foto: Nina Aldin Thune

Oversikt


Foto: Nina Aldin Thune

Foto: Nina Aldin ThuneEksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Gatekunst på SKUR 14.