Gamle Bergen Museum

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Gamle Bergen)
Hopp til: navigasjon, søk
Gamle Bergen
Foto: Nina Aldin Thune

Gamle Bergen Museum er et friluftsmuseum som ligger i Sandviken. Det er bygget opp rundt det gamle lyststedet Elsero. Museet ble åpnet i 1949 og er nå en del av Bymuseet i Bergen Friluftsmuseet har bygninger fra 1700- og 1800-tallet som er flyttet fra forskjellige strøk til dette området. Bygningsmassen består hovedsakelig av en- og toetasjers tømmerhus med bordkledning og pannesteintak. I samlingen finner man i dag blant annet bakerens hus, urmakerens hus, skipperens hus, håndverkerhuset, embedsmannsbolig, tannlege og barberer.

Opprettelsen

Gamle Bergen
Foto: Nina Aldin Thune

Museumsforeningen ble opprettet i 1934 og museet åpnet for publikum i 1949. Museets mål var å bevare et bilde av Bergen med gater og miljøer slik byen engang hadde vært. En skulle fortelle om bergensk byggeskikk, de ulike sosiale lags liv og virksomhet, om håndverk og handel fra 1700- og 1800-tallet. Inspirasjon kom fra Den gamle by i Århus som ble besøkt under et skandinavisk museumsmøte i 1929.

Bare bygninger som av forskjellige grunner ikke kunne bli stående i sitt opprinnelige miljø er blitt revet og gjenreist på Gamle Bergen. Bygningene har også vært en del av museets planer før de ble flyttet. Derfor er ikke museet skapt av tilfeldigheter og blitt et asyl for husville gamle bygninger.

Målet var at det enkelte hus som ble gjenreist skulle ha en plassering på Gamle Bergen som svarte til den opprinnelige plasseringen i byen, og at hudene skulle ha en mest mulig naturlig plassering i terrenget. Husene skulle synes som om de alltid hadde lgget på museet.

Kristian Bjerknes

Under andre verdenskrig ble Kristian Bjerknes tilbudt å planlegge bygningsmuseet Gamle Bergen, først som konservator, senere som direktør i perioden 1951-1971.

Bygninger

Bilder

Litteratur

  • Torvanger, Åse Moe; Kristian Bjerknes, bevarer og fornyer, Oslo 2001 ISBN 82-7631-061-3

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Gamle Bergen Museum.

Commons

Commons har multimedia
for Gamle Bergen Museum.