Fredrik Macody Lund

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Frederik Macody Lund (1863-1943)

Julius Frederik Macody Lund (født 18. november 1863 i Stavanger, død 16. desember 1943 i Farsund) var en norsk historiker og en kontroversiell kulturpersonlighet.

Macody Lund utgav flere historiske verker, men er mest husket for sitt engasjement i restaureringen av Nidarosdomen i Trondheim. Da Christian Christie la fram planer for restaurering av vestskipet og vestfronten i 1903, lanserte Macody Lund et motforslag der han introduserte skjermfronten og rosevinduet. Disse elementene ble tatt med i Olaf Nordhagens plan for kirken i 1907.

I 1915 lanserte Macody Lund idéen om at Nidarosdomen var konstruert etter det gylne snitt, og fikk Stortingets støtte til å utvikle sitt forslag til gjenreisning av vestskipet og vestfronten i konkurranse med Nordhagens planer. Denne «systemstriden» førte til store forsinkelser i restaureringsarbeidene, da knapt noen nye planer kunne godkjennes før saken var avgjort. Macody Lund presenterte sitt system i verket Ad Quadratum i 1919, men først i 1922 ble striden avgjort ved at en internasjonal ekspertkommisjon forkastet Macody Lunds system. Innstillingen var ikke begrunnet, noe som ga Macody Lund anledning til å agitere videre for sitt syn, presentert i hans verk Ad Quadratum II: Dom med præmisser over den internasjonale domskommissions dom uten præmisser (1928). Macody Lunds agitasjon førte imidlertid ikke fram, og Stortinget vedtok i 1923 å fullføre restaureringen av Nidarosdomen etter Nordhagens planer.

Han ble utnevnt til statsstipendiat i 1929.

Litteratur

  • Seland, J.: Macody Lund. Et hjerte i en kruttønne., 1971
  • Augusta Lund, Mitt samliv med Macody Lund . Oslo: Cappelen, 1945
  • Kroman, K. Fr. Macody Lund og Genrejsningen af Trondhjems Domkirke. Kristiania : Helge Erichsen, 1920