Francisco Goya

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Francisco José de Goya y Lucientes
Goya 1797-1800 Autorretrato.JPG
Selvportrett. 1797-1800.
Fødselsnavn: Francisco José de Goya y Lucientes
Fødselsdato: 30. mars 1746
Fødselsted: Fuendetodos i Aragónia, Spania
Bortgang: 16. april 1828
Dødssted: Bourdeaux, Frankrike
Nasjonalitet: Spansk
Felt: Maler, grafiker
Utdannelse: Studier hos

José Luzán,
Anton Raphael Mengs,
Francisco Bayeu y Subías.

Periode: Romantikk
Kjente verk: Den nakne Maja,

Carlos IV og hans familie

Beskyttere: Kong Carlos III,

kong Carlos IV,
kong Fernando VII

Inspirert av: Velazques,

Tiepolo

Goya: Selvportrett. 1771-1775.
Privat eie.
Goya: Manuel Osorio Manrique de Zuñiga. 1784–1792.
Metropolitan Museum of Art.
Foto: Nina Aldin Thune
Goya: La Nevada. Kartong til de kongelige veveriene.1786-1787.
Museo del Prado, Madrid.


Francisco José de Goya y Lucientes , kjent som Francisco Goya (født 30. mars 1746, død 16. april 1828), var en spansk romantisk hoffmaler, grafiker og samtidskommentator. Han er regnet som den mest betydnigsfulle spanske maler på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet.
Hans fantasi, innlevelse og temperament var sterkere enn tradisjonen. Mange regner ham som «den siste store mester og den moderne kunstens far».

Bakgrunn

Goya ble født i Fuendetodos i Aragónia, Spania i 1746 i familiens hus som bar hans mor, Gracia de Lucientes y Salvadors slektsvåpen. Faren var José Benito de Goya y Franque som livnærte seg som forgyller.
Rundt 1749 kjøpte familen hus i Zaragoza som de flyttet inn i et par år senere. Goya har trolig vært elev ved skolen Escuelas Pias. Han utviklet på denne tiden et nært vennskap med Martin Zapater som han senere brevvekslet med fra 1770-årene til omkring 1790. Denne korrespondansen utgjør et verdifullt kildemateriale for forståelsen av Goyas tidlige karriere ved det spanske hoffet i Madrid.

Utdannelse

14 år gammel begynte Goya i lære hos maleren José Luzán. Han flyttet deretter til Madrid hvor han studerte hos maleren Anton Raphael Mengs, som nøt popularitet blant det spanske hoffet. Etter hver kom han i konflikt med sin mester og hans avsluttende prøver holdt ikke mål. Goya søkte uten hell om opptak ved Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Det kongelige akademi for skjønne kunster) både i 1763 og i 1766.
I Madrid hadde malebrødrene Francisco (1734–1795) og Ramón Bayeu y Subías (1746–1793) startet et felles atelier i 1763 og Goya sluttet seg snart til dem.
Han reiste i 1767 til Roma og vant der andreplassen i en priskonkurranse arrangert av Parma by. I 1771 reiste han til Zaragoza hvor han studerte hos Francisco Bayeu y Subías. Det var her han viste de første tegn på den maleteknikk og delikate tonalitet som han senere ble så kjent for .

Karriere

Begynnelsen

I 1771 reiste Goya tilbake fra Roma til Zaragoza, hvor han utførte av dekorasjonene i deler av kuplene i Pilar-basilikaen, fresker i klosterkirken Aula Dei, og fresker i Sobradielpalasset.

Han giftet i 1773 seg med sin mester Francisco Bayeus søster Josefa som bar kjælenavnet ”Pepa”. Dette, og hans svoger Francisco Bayeus medlemssakap i Det kongelige akademi for skjønne kunster, bidro til å sikre Goya oppdrag som kartongmaler for vevnader som ble utført av Det kongelige veveri. I løpet av årene 1775–92 utførte han i alt 62 kartonger for veveriet. Mange av dem ble brukt som dekorasjon og isolasjon på de nakne steinveggene i El Escorial og det nyoppførte kongelige palasset El Pardo, residens for de spanske monarkene, utenfor Madrid.

Dette gjorde at de spanske monarkene ble oppmerksomme på hans begavelse og senere ga ham innpass ved hoffet. Han utførte også et altermaleri på lerret i the San Francisco el Grande Basilica, Madrid som ble den direkte foranledning til at han ble opptatt som medlem av Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i Madrid.

Høyden

En av den spanske kongen Carlos IIIs favoritter, hertugen av Floridablanca, ga i 1783 Goya i oppdrag å portrettere ham. Han utviklet også vennskap med kronprins Don Louis og tilbragte to somre med ham mens han malte portretter av kronprinsen og hans familie. I løpet av 1780-tallet økte kretsen av oppdragsgivere ved hoffet til også å omfatte Maria Josefa Pimentel, hertuginnen av Osuna som han malte, kongen og andre av kongerikets mest fremstående personer.

I kongelig tjeneste

Goya ble i 1786 ansatt i lønnet stilling som maler for Carlos III. Goya nådde høyden av sin popularitet etter hans død i 1788 og den franske revolusjonen i 1789, under Carlos IVs regime. Mesteparten av livet var Goya knyttet til de spanske hoffet i Madrid. Han arbeidet også for kong og Fernando VII.

Første-hoffmaler

I 1789 ble Goya unevnt til Førstehoffmaler for Carlos IV med en årslønn på 50 000 spanske realer og 500 dukater til vogn. Han malte kongen og dronningen, den kongelige familie, portretter av fredsprinsen Manuel de Godoy og mange andre adelige. Goya påtok seg oppdrag fra mange innen det spanske aristokratiet. Blant disse var portretter av Pedro Téllez-Girón, 9. Hertug av Osuna og hans ektefelle María Josefa Pimentel, 12. Hertuginne av Benavente, María del Pilar de Silva, 13. Hertuginne av Alba (i alminnelighet kjent som "hertuginnen av Alba"), og hennes ektefelle José María Álvarez de Toledo, 15. Hertug av Medina Sidonia og María Ana de Pontejos y Sandoval, markisen av Pontejos.

Fresker

I 1798 malte han en serie lysende og luftige scener for pendentivene og kuppelen i det kongelige kapellet San Antonio de la Florida i Madrid. Mange tidfester Sankt Antonius mirakler til midten av samtidens Madrid.

Døvhet

En gang mellom sent 1792 og tidlig 1793 ble Goya rammet av en alvorlig sykdom. Sykdommen påførte ham døvhet. Dette gjorde ham tilbaketrukket og innadvendt. Under rekonvalesenstiden påbegynte han en serie eksperimentelle arbeider som omfattet malerier, tegninger så vel som akvatinter og etsninger som han i 1799 stilte ut under tittelen Caprichos.

Senere år

Goya ble født i 1746 under Fernando VIs kongedømme. Hans etterfølger var Bourbonerkongen Carlos III (r. 1759–88) som styrte landet som et reformvennlig og opplyst monarki. Han innsatte ministre som støttet radikale, økonomiske , industrielle og landbruksmessige reformer. I denne opplysningens tidsalder var det Goya nådde sin fulle modning som kunstner.

Den spanske selvstendighetskrigen

I 1808 blir Spania invadert av franske styrker og innledet det som gjerne blir kalt Den spanske selvstendighetskrigen 1808-1814. Man vet lite om Goyas forbindelser med ”Inntrengerkongen” Giuseppe I av Spania, Napoleon Bonapartes bror.

Det opplyste monarki til Charles IV falt da Napoleons armeer invaderte Spania. Det brutale angrepet, som inkluderte massehenrettelser av spanske borgere som reiste seg i opposisjon til Napoleons invasjon kulminerte i fransk okkupasjon og innsetting av Napoleons bror, Joseph Bonaparte, på den spanske tronen.

Selv om Goya var følte avsky for de franske grusomheter, lovet Goya troskap til Bonaparte, og malte medlemmer av det franske regimet. Han utførte arbeider for de franske herrene og sympatisørene, men holdt seg selv nøytral under kampene. I 1811 ble han tildelt Den Kongelige Orden av Spania.

Da hans hustru Josefa døde i 1812, bearbeidet han krigen følelsemessig gjennom malerier kjent som Mamelukkangrepet, og forberedelse til serier med trykk , senere kjent som Krigens ulykker (Desastres de la guerra).

Enkemann

Leocadia Weiss, kunstnerens 35 år yngre, fjerne slektning bodde hos Goya og tok seg av ham etter Josefas død. Hun og hennes datter, Maria del Rosario Weiss, ble værende hos ham i hans villa Quinta del Sordo, til 1824. Leocadia hadde antagelig likhetstrekk med hans første hustru Josefa Bayeu i den grad at ett av portrettene av henne bærer tittelen Josefa Bayeu. Goyas verk fra tiden mellom 1814 til 1819 var stort sett portrettoppdrag, men omfatter også et alterstykke av Santa Justa og Santa Rufina til domkirken i Sevilla, raderingene i serien La Tauromaquia som skildrer scener fra tyrefekting og antagelig også etsingene Los disparates.

I unåde

Bourbonmonarkiet ble gjenopprettet med Napoleons fall i 1814. Men den nye kongen, Ferdinand VII, sønn av Karl IV, ikke delte sin forgjengers syn på opplyste monarkiet. Han opphevet grunnloven, gjeninnført inkvisisjonen, og erklærte seg som eneveldig monark.

Ikke lenge etterpå, innførte han terrorvelde. Da Goya ble utspurt om sitt forhold til okkupantene, benektet han enhver forbindelse franskmennene og Goya minnet ham på Spanias opprør mot den franske regimet, som han hadde skildret i sine malerier: Den andre mai 1808 og Den tredje mai 1808 (begge Museo del Prado, Madrid).
I det første bildet viser Goya en brutal scene i Madrid sentrum, Puerta del Sol, der spanjolene kjempet mot fransk-ledede soldater på hesteryggen.
Det andre verket illustrerer henrettelsen av fangne spanjoler på Príncipe Pío, en ås like utenfor Madrid på det tidspunktet. Han ble benådet for å ha tjent franskmennene, men han nøt ikke lenger kongens gunst. Han ble innkalt til Inkvisisjonen hvor han måtte forklare seg om sitt tidligere bilde Den nakne Maja, et at de få aktmalerier i Spania på den tiden.

Men forholdet til Goya var kjølnet. Han fortsatte riktignok å male portretter av kongen for ulike organisasjoner, men aldri mer for kongen selv.

Siste år

Mot slutten av livet levde han en innesluttet tilværelse, og produserte skremmende og gåtefulle bilder som omhandlet galskap og tilværelsens skyggesider. Hans malerier fra denne perioden kalles Pinturas negras, De svarte malerier, og som sies å foregripe den senere ekspresjonistiske kunsten.

Han kjøpte et landsens hus i 1819 ved elven Manzanares utenfor Madrid med tanke på å å leve mer tilbaketrukket og skapte der de ”Svarte malerier” med intense, gripende tema som gjenspeiler kunstnerens frykt for galskap og hans syn på menneskene. Flere av disse, som Saturn sluker sin sønn ble malt direkte på veggene i spise- og dagligstuen.

Goya mistet troen på, eller følte seg truet av det gjenopprettede spanske monarkiets antiliberale politiske og sosiale holdninger og forlot Spania i 1824. Han reiste til Bourdaux og deretter til Paris. I 1826 vendte han tilbake til Spania, men returnerte til Bourdeaux. Der døde han av slag i 1828, 82 år gammel.
Hans levninger ble i 1919 flyttet til Det kongelige kapell Sankt Antonius kapell i La Florida i Madrid.

Historikk

Goya: Hertug av Osumas familie. 1788.
Museo del Prado, Madrid.
Goya: Pedro Romero. 1754-1836. Spansk tyrefekterlegende av tyrefekterfamilien Romero. 1795-1798.
Kimbell Art Museum, Texas.
Goya: Antonius mirakel. Freske i Cartuja de Aula Dei i utkanten av Zaragoza, Aragon, Spania.
1798.
 • 1746. Goya født i Fuendetodos i Aragonia.
 • 1760. Goya begynner i lære hos maleren José Luzán Martínez i Zaragoza.
 • 1763. Han søker uten hell opptak ved Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Det kongelige akademi for skjønne kunster)
 • 1766. Goya søker igjen uten hell opptak ved Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.
 • 1767-71. Studier i Italia
Begynnelsen
 • 1771. Vender tilbake til Saragoza
 • 1773. Slår seg ned i Madrid
 • 1773. Goya gifter seg medJosefa Bayeu. Paret hadde mange barn, men bare sønnen Xavier nådde voksen alder.
 • 1774. Den tyske maleren Anton Raphael Mengs ber Goya om å male kartonger for de kongelige veveriene i Santa Barabara..
 • 1775-1792. Goya maler kartonger for de kongelige veveriene i Madrid.
 • 1776-91. Maler kartonger for de kongelige teppeveveriene.
På høyden
 • 1780. Han blir, 40 år gammel, utnevnt som medlem av Det kongelige San Fernando-akademiet.
 • 1786, Ansatt hos kongen som maler på fast lønn.
 • 1789. Goya blir forfremmet til kongelig hoffmaler.
 • 1792. Han blir permanent døv etter en alvorlig sykdom Cadiz.
 • 1793. Goya vender tilbake til Madrid.
 • 1795. Goya er fungerende direktør for San Fernando- akademiet.
 • 1798. Direktør for San Fernando- akademiet.
 • 1799. ”Caprichios”, en serie etsninger som er en satire over den menneskelige dårskap blir publisert.
 • 1808. Napoleon invaderer Spania
Senere år
 • 1814. Det spanske monarkiet gjenopprettes.
 • 1816. En serie etsninger om tyrefekting,kalt Tauromaquia, blir utgitt.
 • 1818. Goya rammes av en mental krise
 • 1819. Goya lever i tilbaketrukket isolasjon i et hus utenfor Madrid og utfører veggmalerier hvor han gir uttrykk for sine mørkeste tanker.
 • 1824. Reiser til Frankrike
 • 1828. Goya dør i Bourdeaux den 16 april.
 • 1863. Krigens ulykker - Los Desastres de la guerra – hvor han uttrykker redslene i Napoleonskrigen, blir utgitt, lenge etter hans død.


Verk

Goya kjent for sine avslørende portretter, men er enda mer kjent for sine bilder som skildrer vold, særlig dem som skjedde under den franske invasjonen i Spania. Hans innlevelse og kunstneriske engasjement ser ut til å øke med avstanden til makten.

Maja

Disse bildene hører til Goyas mest kjente. Den nakne Maja er den første fullstendig profane akt i den vestlige kunsten. De viser samme kvinne respektive uten og med klær og pretenderer ikke å ha allegorisk eller mytologisk innhold.

Goya: Maja desnudas (Den nakne Maja ). Den freidige og provokative holdningen er fri for enhver antydning til allegoriske og mytologiske referanser og regnes som den første fullstendig profane aktfremstilling i den vestlige kunsten.
1800. Pradomuseet, Madrid.
Goya: La Maja Vestida (Den kledte Maja). Selv om modellen er påkledt og derfor dydigere, er det ikke noe mindre lekent og provokativt over henne i denne fremstillingen.
1800-1805. Pradomuseet, Madrid.

Majas identitet er ikke kjent. Det har versert forskjellige teorier, men ingen av dem er blitt bekreftet. Begge bildene tilhørte Manuel de Godoy, Spanias statsminister . De ble aldri fremvist offentlig i Goyas levetid. Etter hans fall og eksil beslagla Ferdinand VII hele hans eiendom. 1813 konfiskerte Inkvisisjonen begge bildene som obskøne.

Goya ble, etter at monarkiet var gjenreist i 1814, ble innkalt til Inkvisisjonen hvor han måtte forklare seg om sitt tidligere bilde Den nakne Maja, et at de få aktmalerier i Spania på den tiden.

i 1836, 8 år etter Goyas død, ble bildene utlevert av Inkvisisjonen til San Fernando-akademiet.

Kong Carlos IV og hans familie

Goya: Kong Carlos IV og hans familie. 1800-1801.

Samme år som Goya ble utnevnt til førstehoffmaler påbegynte han et potrettmaleri av kong Carlos IV og hans familie i stor-skala. Arbeidet tok to år. Komposisjonen har sitt klare forbilde i Velázquez Los Meninas.

Den kongelige familien er på besøk i kunstnerens atelier. Goya har på en plausibel måte plassert den overdådig kledte, kongelige familien i forgrunnen til offentlig beskuelse, som på en scene. Han har avbildet seg selv i bakgrunnen til venstre ved sitt staffeli, vendt mot betrakteren. Goya fremstiller på den ene siden en samlet og sterk familie og et kongelig monarki, samtidig som han på den annen viser et nesten sjokkerende realistisk gruppeportrett med usminkede karaktergjengivelser av det enkelte familiemedlem.

Hans kompromissløse portretter utmerker seg med sitt fravær av smiger. I tilfellet ”Carlos IV av Spania og hans familie” er mangelen på malerisk diplomati bemerkelseverdig. Og det gjelder selv om man tar i betrakning at det spanske portrettmaleriet er realistisk inntil det eksentriske. Goyas portretter er likevel enestående i sin slående skildring av menneskelig forderv. Moderne fortolkere av bildene har betraktet bildet som satirisk. Det synes å avsløre korrupsjonen under Carlos IVs regime. Under hans styre mente man at hans gemalinne Louisa satt med den virkelig makten. Hun er derfor plassert i portrettgruppens sentrum. Bakerst til venstre i bildet kan man se kunstneren selv se mot betrakteren. Bak familien er Lot og hans døtre avbildet - igjen en understreking av korrupsjon og forfall.

Den 3. mai 1808

Goya: El tres de mayo de 1808 en Madrid, eller Los fusilamientos de la montaña del Príncipe Pío,, dvs. Den 3. mai i Madrid også kjent som Henrettelsen på fjellet Príncipe Pio. 1814. Pradomuseet, Madrid.
Goya: El dos de mayo de 1808 en Madrid også kjent som La carga de los mamelucos (Den 2. mai 1808 eller Mamelukkenes angrep).
1814. Pradomuseet, Madrid

I dette verket søker Goya å minnes den spanske motstanden mot Napoleons armeer under okkupasjonen 1808. Det ble bestilt av den spansk provinsregjeringen etter forslag fra Goya selv.
Maleriets innhold, fremstilling og emosjonelle kraft har gitt bildet status som et banebrytende, arketypisk bilde på krigens redsler. Selv om det drar veksler på både høyverdig og populær kunst, markerer 3. mai 1808 et klart brudd med konvensjonene. Det avviker både fra religiøse og tradisjonelle fremstillinger av krig og har ingen klare forløpere. Det er alminnelig anerkjent som et av de første bilder i den moderne era.

Den 3. mai 1808 har inspirert en rekke andre betydelige verk medregnet en serie av Édouard Manets Massakre i Korea og Pablo Picasso's mesterverk Guernica.


Bakgrunnen

Under dekke av å tjene som forsterkning for de spanske styrker, ble 23 000 franske soldater send inn i Spania. Selv om spanierne snart fikk erfare de egentlige hensiktene, møtte de fransk styrkene forbausende lite motstand.
Napoleons øverste hærsjef mente at Spania ville dra fordeler av et styre som var mer progressivt og kompetent enn huset Bourbon og hadde til hensikt å innsette Napoleons bror Giuseppe Bonaparte som konge. Fernando VII ble overtalt til å overlate makten til Carlos III som den 19. mars 1808 ikke hadde annet valg enn å abdisere til fordel for Giuseppe Bonaparte.
Det spanske folk hadde tidligere godtatt fremmede monarker, men mislikte det nye franske styret. Den 2. mai ble det provosert av nyheten om at det forelå planer om å flytte de siste medlemmer av den spanske kongefamilien til Frankrike. Innbyggerne i Madrid gjorde opprør i Dos de Mayos-opprøret (2. mai-opprøret).

Hundreder av opprørere ble omringet og tatt til fange. Alle de arresterte i opprøret ble dømt til døden ved skyting og henrettet forskjellige steder utenfor Madrid.

Goyas maleri Den 3. mai skildrer denne henrettelsen av opprørerne den 3. mai. Spansk motstandbevegelse fortsatte striden i den fem år lange, spanske frigjøringskrigen, den første som fikk betegnelsen ”geriljaktig”.

Som andre spanske liberale, var Goya brakt i en vanskelig posisjon ved den franske invasjonen. Han hadde støttet den franske revolusjonen og håpet på en liknende utvikling i Spania. Mange av hans intellektuelle venner og diktere sympatiserte med den franske invasjonen eller Giuseppe Bonaparte.

Goya beholdt sin stilling som første-hoffmaler. Som sådan måtte han avlegge lojalitets-ed til Giuseppe Bonaparte. Av naturen hadde Goya avsmak for autoriteter. Han var vitne til sine landsmenns underkastelse. I løpet av okkupasjonsårene malte han svært lite, selv om hans opplevelser skaffet ham inspirasjon til tegninger som dannet grunnlaget for serien med etsninger som gikk under navnet Los desastres de la guerra (Krigens ulykker).

I februar 1814, etter at de siste franske styrkene var jaget ut av landet, tok Goya kontakt med den provisoriske provinsregjeringen med en forespørsel, om han å forevige de viktigste heroiske begivenheter i utdrivelsen av Europas tyrann .

Forslaget ble bifalt og Goya påbegynte sitt arbeid Den 3. mai.

De svarte malerier

Rekonstruksjon som viser maleriene plassering i Quinta del Sordo.
tegning: User:Ignacio Icke

Dette er en serie på fjorten (det skal opprinnelig ha vært 15) malerier som Goya malte mellom 1819 og 1823 med teknikken olje på tørrmur på pussoverflaten på veggene i boligen i Quinta del Sordo utenfor Madrid . Disse bildene er kanskje Goyas største verk, både med tanke på moderniteten og kraften i uttrykket. Et arbeid som Hunden nærmer seg abstraksjonen, og mange andre av disse bildene er forløpere for ekspresjonismen og mye av 1900-tallets avant-garde maleri.

 • Første etasje: Det var et rektangulært rom. På langsidene var det to vinduer nær kortveggene. Disse viste to meget store malerier i liggende format: La romería de San Isidro (Festivalen i San Isidro) til høyre og El aquelarre (Heksesabbaten) til venstre. I bakgrunnen, på kortsiden med et vindu i sentrum med Judith y Holofernes (Judith og Holofernes) til til høyre og Saturno devorando a un hijo (Saturn fortærer sitt barn) til venstre. På begge sider av døren var Leocadia plassert (motsatt Saturn ) og Dos viejos (To gamle menn) motsatt Judith.
 • Andre etasje: Samme dimensjoner som i første etasje, men hadde bare et sentralt plassert vindu på lang- og kortveggene. På høyre veggen var Visión fantástica eller Asmodea (Fantastisk visjon eller Asmodea) nærmest betrakteren og Peregrinación a la fuente de San Isidro (Pilgrimsreisen til San Isidro-kilden) lengst borte. På venstre veggen var Atropos eller (Skjebner) og Duelo a garrotazos (Duell med klubber). I kortveggen i bakgrunnen er Mujeres riendo (Leende kvinner) ingenting høyre, og til venstre er Hombres leyendo (Lesende menn) . Til høyre for inngangen var Hunden.

Dette er den opprinnelige plasseringen slik vi kjenner den idag fra skriftlige kilder, fotografiske katalog og J. Laurent. Gjennom ham vet vi at bildene ble innrammet med tapet, som dører, vinduer og frise under taket. Veggene var tapetsert, slik det var vanlig i de velstående borgerboliger.

Disse veggmaleriene ble, overført til lerret i løpet av 1874- 1778, 50 år etter hans død, av Salvador Martinez Cubells på anmodning fra Baron Emile d'Erlanger og befinner seg nå i Museo del Prado, Madrid. Prosessen medførte skader på verkene som mistet en betydelig del av det billedmessige materiale.

Malerier

Goya: Dårenes gårdsplass. 1793–1794.
The Meadows Museum's Permanent Collection.
Hertuginnen av Alba. 1797.
The Alba Collection, Liria Palace, Madrid
Goya: El aquelarre (Heksesabbat). 1797-1798.
Museo Lázaro Galdiano, Madrid.
Goya: El coloso (Kolossen). Malt under den spanske frihetskrigen og kan symbolisere den. Maleriet skal være basert på et patriotisk dikt Juan Bautista Arriaza kalt Den pyreneiske profeti hvor det spanske folket er fremstilt som en kjempe som kommer ned fra Pyreneene for å møte Napoleons invasjon. 1808-1812
Museo del Prado, Madrid.
Goya: Entierro de la Sardina (Sardinerinnens begravelse). 1812 1819.
Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid.
Goya: Casa de locos (De gales hus). 1815-1819.
Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid.
Goya: La lechera de Burdeos (Melkepiken). 1825-1827.
Museo del Prado, Madrid
Goya: Goya atendido por el doctor Arrieta(Goya med doktor Arrieta.). Selvportrett. 1820.
Minneapolis Institute of Arts, Minnesota


 • 1770. Hannibal Erobreren.
 • 1770. Martin Zapater.
Begynnelsen
 • 1772. Tilbedelsen av guds navn.
 • 1770. Hannibal Erobreren.
 • 1770. Martin Zapater.
 • 1772. Tilbedelsen av guds navn, Basílica de Nuestra Señora del Pilar, Zaragoza.
 • 1774. Fresker i Cartuja de Aula Dei, Charterhouse of Aula Dei.
 • 1775–92. Liste over Goyas kartonger .
 • 1777. Parasollen.
 • 1778. Blind Gitarist.
På høyden
 • 1780. La Nevada .
 • 1780. Vinter, Snøstormen .
 • 1780. Den korsfestede Kristus , Prado, Madrid.
 • 1780–81. Martyrenes dronning, Basílica de Nuestra Señora del Pilar.
 • 1782–83. St. Bernardino fra Siena , San Francisco el Grande, Madrid.
 • 1783. Don Luis som barn .
 • 1783. Maria Teresa de Borbon y Vallabriga .
 • 1783. Hertugen av Floridablanca og Goya , Banco Urquijo, Madrid.
 • 1784. Seremonien til Saint Bernardino of Siena.
 • 1784 –1788. Portett av Don Manuel Osorio de Manrique Zuniga.
 • 1785. Bebudelsen , privat samling, Spaina
 • 1786, c. Markisen av Pontejos , National Gallery of Art, Washington, D.C.
 • 1786–87. Våren eller Blomsterpikene .
 • 1786–1787. Smeden.
 • 1787. Husken.
 • 1788. Sankt Francis Borgia ved en ikke-angrendes dødsleie.
 • 1788. Hertugen av Osunas familie , Prado.
 • 1788. Manuel Osorio de Zúñiga , Metropolitan Museum of Art, New York City.
 • 1788. San Isidorofesten, Prado, Madrid.
 • 1789. Heksesabbat .
 • 1790–95, c. Selvportrett.
 • 1790–1815. Josefa Bayeu.
 • 1791–92. Små kjemper.
 • 1792, c. Portrett av Mariana Waldstein.
 • 1793. Gående spillemenn.
 • 1793–1794. Ild.
 • 1793–94. Gård med sinnslidendes.
 • 1794. Dårehuset , Virginia Meadows Museum and Elizabeth Meadows Sculpture Court, Dallas, Texas.
 • 1794–95, c. Markise de la Solana Louvre, Paris.
 • 1795. Hertuginnen av Alba.
 • 1795. hertuginnen avf Alba og hennes Duenna.
 • 1795. Hvitt Portrett.
 • 1795. Maleren Francisco Bayeu, Prado, Madrid.
 • 1795. Markisen av la Solana, Louvre, Paris.
 • 1795–1797. Selvportrett på lintøy.
 • 1795–98. Portrett av Matador Pedro Romero, Kimbell Art Museum.
 • 1797. Svart portrett.
 • 1797. Hertuginnen av Alba, Hispanic Society of America, New York City.
 • 1797. Hertuginnen av Alba, The Hispanic Society of America, New York.
 • 1797–98. Hvem er llevaron!.
 • 1797–98. Hvilket offer!.
 • 1797–98. Fornuftens søvn skaper monstre.
 • 1797–98. De samtykker og rekker hånden til den første ankomne.
 • 1797–98. Du som ikke kan.
 • 1797–1800. Selvportrett med tilskuere.
 • 1798. Sankt Antonius mirakel.
 • 1798. Kristus taler , Cathedral, Toledo.
 • 1798. Ferdinand Guillemardet, Louvre.
 • 1798. Et Sankt Antoniusfra Paduas mirakel og andre scener, San Antonio de la Florida, Madrid.
 • 1798–1805. Den påkledde Maja, Prado, Madrid.
 • 1798–1805. Den nakne Maja, Prado.
 • 1798. Goyas hustru Josefa Bayeu, Prado.
 • 1798. Fresker, San Antonio de la Florida, Madrid.
 • 1798. Den franske utsending Ferdinand Guillemardet, Louvre, Paris.
 • 1799. Dronning Maria Luisa, til hest, Prado.
 • 1799. La Tirana Goya, Academy of San Fernando, Madrid.
 • 1800. Hertuginnen av Chinchon.
 • 1800. Karl 4 med familie, Prado.
 • 1800–1801. Carlos IV av Spania og hans famile, Prado.
 • 1800–05, c. La maja Vestida , Prado.
 • ???? . La Maja Desnuda.
 • 1803–04, c. Bartolome Sureda y Miserol.
 • 1804–05. Isabel de Porcel.
 • 1804–1808. Francisca Sabasa y Garcia, National Gallery, Washington D.C .
 • 1805, c. Doña Teresa Sureda.
 • 1805. Doña Isabel de Porcel, National Gallery, London.
 • 1805–1810. Ung kvinne med vifte.
 • 1806, c. Portrett av Doña Isabel de Porcel, National Gallery, London.
 • 1810. Vannbærersken, Nasjonalmuseet i Budapest.
 • 1810, c. General Manuel Romero private collection, Chicago.
 • 1810. Time Goya.
 • 1810, c. Contra el bien general.
 • 1810. Allegori for byen Madrid, Casa del Ayuntamiento, Madrid.
 • 1810–1812, c. Tiden.
 • 1810–1812. Majas på balkong, Metropolitan Museum version.
 • 1808–12. Kolossen, Prado.
 • 1808–12, c. Majas på balkong.
 • 1810–12, c. Tiden og de gamle kvinner, Musée des Beaux-Arts, Lille, Fr.
 • 1810–14. Fengselsinteriør .
 • 1812. Hertugen av Wellington, National Gallery, London.
 • 1812. Død Tyrker.
 • 1812, c. Majas på balkong, Metropolitan Museum of Art.
 • 1812–14. Hertugen Arthur Wellesley, 1. hertug av Wellington, National Glery, London.
 • 1812–1819. Sardinerens begravelse.
 • 1812–13, c. Dette er verre.
 • 1812–14, c. Mariano Goya private collection, Madrid.

Senere år

 • 1814. Portrett av Rita Moon Luna.
 • 1814, c. Ferdinand VII i feltleir, Prado.
 • 1814. Den andre mai 1808, Prado.
 • 1814. Den tredje mai 1808, Prado.
 • 1814–18, c. Unge kvinner med brevr,, Musée des Beaux-Arts, Lille.
 • 1814. Henrettelsene 3. mai 1808, Prado.
 • 1815. Selvportrett, Real Academia de San Fernando, Madrid.
 • 1815, c. Kan repet briste! .
 • 1815. Selvportrett, Academy of San Fernando.
 • 1815–16. Uheldige begivenheter i frontsetene i Madrids arena, ordføreren i Torrejons død.
 • 1815–1816. La Tauromaquia.
 • 1816, c. Sardinerens begravelse skisse.
 • 1816, c. Scene fra Inkvisisjon.
 • 1816, c. Prosesjonen.
 • 1817. Sankt Justa og Rufina, Domkirken i Sevilla.
 • 1817, c. Smeden.
 • 1818. Giganten.
 • 1819–23. Saturn sluker sin sønn, Prado.
 • 1819, c. Smeden, Frick Collection, New York City.
 • 1819. Portrett av Don Juan Antonio Cuervo , Cleveland Museum of Art.
 • 1819. Sankt Joseph av Calasanzsistas siste kommunion, Escuelas Pías de San Antón, Madrid.
 • 1819. Dødsangst i hagen, Escuelas Pías de San Antón.
 • 1820. Selvportrett av Dr Arrieta , Minneapolis Institute of Arts, Minnesota.
 • 1819–23, c. Lesende menn.
 • 1820–1824. Karnevalscene.
 • 1820–1823. Atropos (Skjebnene).
 • 1820–1823. Geit.
 • 1820–1823. Kamp med klubber.
 • 1820–1823. To kvinner.
 • 1820–1823. Lesende menn.
 • 1820–1823. Døv mann.
 • 1820–1823. Asmodea.
 • 1820–1823. Gamle menn som spiser.
 • 1820–23. Hunden.
 • 1820–23. Kamp med klubber.
 • 1821–23, c. Den store hangeiten eller Heksesabbatten .
 • 1821–23, c. Leocadia.
 • 1821–23, c. Saturn sluker sin sønn.
 • 1821–23, c. To gamle menn.
 • 1821–23, c. To gamle kvinner som spiser fra en skål.
 • 1821–23, c. To unge menn som ler av en mann.
 • 1824. Leandro Fernández de Moratín, Museo de Bellas Artes, Bilbao, Spain * 1825–27. Melkepiken fra Bordeaux, Prado.
 • 1825–27. Melkepiken fra Bordeaux Prado .
 • 1827. Don Juan Bautista de Muguiro, Prado.
 • 1827–28. Don José Pío de Molina, Reinhart Collection, Winterthur.
 • ???? . Josefa Bayeu.
 • ???? . Familien Striker, Basílica de Nuestra Señora del Pilar, Zaragoza.

Grafikk

 • 1799. Los Caprichos (80 blad)
 • 1815–241. Los Proverbios (22 blad)
 • 1816. Los Tauromaquia (33 blad)
 • 1810–1821. Los Desastres de la guerra, (80 blad). Utgitt 1864.

Kjennetegn

Goyas arbeider er preget av en personlig, levende stil som etterhvert preges av friske penselstrøk som er i stand til å gjengi de fineste stoffkvalteter..

Motivkrets

Goya malte i alt 63 kartonger for to kongelige slott. Motivene omfattet 9 jaktscener til spisesalen i San Lorenzo del Escorial og 10 kartonger for spisesalen i El Pardo. Motivene forherliger de rikes, fattiges og unges fritidsaktiviteter i en leken rokokkostil som kan sammenlignes med stilen til Tiepolo.

Den blinde gitarspilleren var opprinnelig ment for vestibylen i El Pard og hører til sjangeren der. Imidlertid ble veverne frustrerte over kompleksiteten i motivet or sendte kartongen tilbake. Men før Goya forenklet den foreviget han originalen i en etsning, det største trykket han laget noensinne.

Goya var en fremragende portrettmaler i tradisjonen fra Velázquez og Rembrandt.

Hans senere arbeider røper sterk sosial samvittighet. Han produserte historiske og samfunnsdokumentariske bilder, karikaturer av hverdagsliv og eventyrscener. Blant hans sterkeste og mest kjente arbeider er en serie bilder som fremstiller krigens grusomhet og lidelser. I løpet av sin lange karriere endret Goya seg fra å være munter og lett til sinns til å bli dypt pessimistisk og søkende i sine bilder, tegninger, etsninger og fresker.

Forbilder

Hans studerte Giovanni Battista Tiepolo i Italia. Han ble også påvirket av nyklassismen, som overtok i popolaritet etter rokokkoen. Senere studerte han Velasques i de kongelige samlingene og utviklet en en friere og mer spontan maleteknikk.

Betydning

Goya blir regnet både som den siste av de store mestere og den første av de moderne. Etter Velasquez blir han regnet som Spanias største maler. Hans kompromissløse portretter markerer starten på 1800-tallsrealismen. Goyas politiske og sosiale samvittighet, empatiske element i bildene og hans dristige billedteknikk ble forbilde for senere generasjoners malere som Manet, Picasso and Francis Bacon.

Litteratur

 • Ciofalo, John J. The Self-Portraits of Francisco Goya. Cambridge University Press, 2001
 • Tomlinson, Janis. Francisco Goya y Lucientes 1746–1828'.' Phaidon, 1999, 1994.
 • Buchholz, Elke Linda. Francisco de Goya. Cologne: Könemann, 1999. ISBN 3-8290-2930-6
 • Connell, Evan S. Francisco Goya: A Life. New York: Counterpoint, 2004. ISBN 1-5824-3307-0
 • Gassier, Pierre. Goya: A Biographical and Critical Study. New York: Skira, 1955
 • Havard, Robert. "Goya's House Revisited: Why a Deaf Man Painted his Walls Black". Bulletin of Spanish Studies, Volume 82, Issue 5 July 2005. 615 – 639
 • Hughes, Robert. Goya. New York: Alfred A. Knopf, 2004. ISBN 0-3945-8028-1
 • Junquera, Juan José. The Black Paintings of Goya‎. London: Scala Publishers, 2008. ISBN 1-8575-9273-5
 • Licht, Fred. Goya: The Origins of the Modern Temper in Art. Universe Books, 1979. ISBN 0-8766-3294-0

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Francisco Goya.