Festsyklusen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Festsyklusen er en spesiell motivgruppe som har sammenheng med de største liturgiske festene i kirkeåret. Vanligvis var der 12 av disse motivene fra Jesu liv ordnet i en spesiell rekkefølge.

Festsyklus-motiv

type Bilde Festdag Beskrivelse
Marias Bebudelse Fra Angelico 043 .jpg Maria Budskapsdag
Jesu fødsel Trastevere.5.jpg Første juledag
Frembæringen i tempelet Trastevere.6.jpg Kyndelsmesse
Jesu dåp Det arianske baptisterium - 22.jpg Jesu dåp bygger på Matteus 3, 13-17. I middelalderen ble motivet ofte kombinert med en fremstilling av treenigheten: Gud, Den Hellige Ånd og Kristus. Døperen Johannes og en Engel står på hver sin side av Kristus. På 1400-tallet øker realismen.
Oppvekkelsen av Lasarus Giotto - Scrovegni - -25- - Raising of Lazarus.jpg
Forklaringen på berget, Transfigurasjon Saint Catherine's Transfiguration.jpg
Inntoget i Jerusalem Giotto - Scrovegni - -26- - Entry into Jerusalem.jpg Palmesøndag
Korsfestelsen Giotto - Scrovegni - -35- - Crucifixion.jpg Langfredag
Nedstigingen til dødsriket Choracamii - 068.jpg I den bysantinske kunsten går Jesus Kristus ned i dødsriket etter sin død. Har befrir profetene fra det gamle testamenet som har levet før ham og som ble holdt fanget av djevelen. Han gjør en ende på djevelens rike her og sender folk til himmelen etter at de har oppstått.
Himmelfarten Giotto - Scrovegni - -38- - Ascension.jpg Kristi himmelfartsdag
Pinseunderet Giotto - Scrovegni - -39- - Pentecost.jpg Pinse
Marias innsovning Trastevere.7.jpg Legenden forteller at da tiden for Jomfru Marias død var kommet, fant apostlene at de på mystisk vis var innkalt til Jerusalem, og de samlet seg rundt hennes seng. Et himmelsk lys fylte rommet, apostlene falt på kne og himmelen åpnet seg. Der så de menneskesønnen stå på en lyssky, og mens Marias ansikt strålte av morskjærlighet, sprang hennes sjel inn i sønnens armer.