Første juledag

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Fødselsscene fremstilt av Giotto i Scrovegnikapellet i Padova
Jesu fødsel malt av Fra Angelico, San Marco museet i Firenze

Første juledag (i liturgisk sammenheng festen for Herrens fødsel), den 25. desember, er dagen da man i vestlig kristendom markerer Jesu Kristi fødsel. I østlig tradisjon feires den tilsvarende festen normalt den 7. januar.

Tidfestingen av Jesu fødsel

Den første som tidfestet Kristi fødsel til 25. desember ser ut til ha ha vært Hippolytus, som skrev i det 3. århundre. Han mente at fødselen fant sted i Augustus' 42. regjeringsår. Tidligere forfattere har tidfestet fødselen annerledes, blant annet er 21. november og 25. november nevnt som mulige datoer. En årsak til dateringen i desember er at Johannes Døperen skal ha blitt unnfanget under yom kippur, og dermed født i slutten av juni. Herrens bebudelse, det vil si engelens budskap til Jomfru Maria, må dermed ha funnet sted i slutten av mars, ettersom det sies at Johannes' mor Elisabeth var i tredje måned på det tidspunkt. Derav følger det at Jesu fødsel må ha funnet sted i slutten av desember.

Tradisjoner

I mange land er første juledag den dagen hvor man åpner julegaver. Det er også dagen for julemåltidet i mange land, spesielt i katolske land.

I Norge er første juledag gjerne en hviledag etter juleaften. Blant de som spiser ribbe til jul er kald ribbe til frokost et vanlig innslag.

Liturgi

Tradisjonelt har det blitt feiret tre gudstjenester på første juledag: På natten (midnattsmessen, som begynner på julaften), ved daggry og senere på dagen. Dette er bevart som en fast regel i katolsk liturgi, og er også utbredt i en del andre kirkesamfunn.


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Første juledag.