Evangelist

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Evangelistene)
Hopp til: navigasjon, søk

Evangelist er en betegnelse på en som har skrevet et evangelium. I bibelen er der fire evangelier skrevet av Lukas, Johannes, Markus og Matteus.

Evangelistene har ofte blitt avbildet som livsvesenene: engelen – Lukas, ørnen – Johannes, løven – Markus og oksen – Matteus i kunsten. Bakgrunnen finnes i Johannes Åpenbaring, kapittel 4, 4–10

4,4) I en krets om tronen så jeg tjuefire andre troner, og på dem satt tjuefire eldste, kledd i hvite klær og med kranser av gull på hodet. 5) Fra tronen gikk det ut lyn og drønn og tordenbrak, og foran den flammet sju fakler, det er Guds sju ånder. 6) Framfor tronen var det likesom et glasshav, lik krystall. Og rundt tronen, midt på hver side, var det fire vesener, dekket med øyne foran og bak. 7) Det første vesenet lignet en løve, det andre lignet en okse, det tredje hadde ansikt som et menneske, og det fjerde var lik en ørn i flukt. 8) Hvert av de fire vesener hadde seks vinger, og overalt hadde de øyne, både rundt om og under vingene. Natt og dag roper de uten stans: Hellig, hellig, hellig er Herren Gud. Den Allmektige, han som var og som er og som kommer. 9) Hver gang de fire vesener priser og hyller og takker ham som sitter på tronen, han som lever i all evighet, 10) faller de tjuefire eldste ned for ham som sitter på tronen, og de tilber ham som lever i all evighet.

Person Bilde Festdag Beskrivelse
Lukas Oksenlukas.jpg 18 oktober Oksen er et symbol for Lukas, for Lukasevangeliet begynner med beretningen om et offer, og oksen er tradisjonellet et offerdyr
Matteus Engelmatteus.jpg 21. september Engelen eller Mennesket er symbol for Matteus, for Matteus innleder sitt evangelium med at føre Jesu stamtavle tilbake til Abraham, jødernes stamfar.
Markus Løvenmarkus.jpg 25. april Løven er symbol for Markus, for Markusevangeliet begyndnr med et rop i ørkenen, som brølet av en løve på stepperne.
Johannes Ørnenjohannes.jpg 27. desember Ørnen, som flyger høyt til sky, er symbol for Johannes. Johannesevangeliet er nemlig det mest poetiske av evangeliene og kanskje også det mest høytflygende.

Eksterne lenker