Erkeengelen Rafael

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Erkeengelen Rafael
Rafael.2.jpg
Erkeengel
Dåpsnavn: 
Festdag:  29. september
Se også:  ekstern biografi
Vernehelgen:  skytshelgen for reisende, pilegrimer, apotekere, helbredere, gruvearbeidere, skippere, taktekkere, tyske utvandrere, ektefolk og de elskende
I kunsten:  Han holder en boks med legemidler i sin ene hånd og holder sin ledsager Tobias, som har med seg en fisk i hånden.


Erkeenglen Rafael eller Den hellige Rafaels navn betyr, Gud har helbredet. Han blir regnet som en av erkeengelene og har blitt æret spesielt i øst.

I tekster

Rafael og Tobias helbreder. Fra taket i et klosterapotek i Mercogliano i Italia
Foto: Nina Aldin Thune

Erkeenglen Raphael er blitt identifisert med den engelen som er nevnt i Joh 5,4: «For en Herrens engel steg fra tid til annen ned i dammen og rørte opp vannet. Den første som steg ned i dammen etter at vannet var blitt rørt opp, ble frisk, hvilken sykdom han så led av.»

Han finnes også i Tobits bok (Tob 3,25; 5,5 ff) som Tobias ledsager på reisen.

Ledsager

Alle mennesker ledsages av en verneengel på reisen gjennom livet. Siden Rafael var Tobias ledsager er han knyttet til pilegrimer og det finnes en statue av ham i Lourdes. Han er ofte avbildet sammen med Mikael og Gabriel, men kan skilles fra dem da han ofte vises sammen med sin ledsager Tobias som har med seg en fisk.

Erkeengler

Eksterne lenker

Tobias og engelen av Filippino Lippi