Entasis

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Entasis er en meget svak konveks kurve brukt bl.a. på klassiske søyler for å motvirke et ellers svakt konkavt inntrykk når søylene ble betraktet nedenfra.

Dette er en designteknikk som brukes for å motvirke visse optiske illusjoner innenfor arkitektur. Når en søyle eller en annen struktur er designet med parallelle sider, oppfatter øyet det som om sidene har en konkav (innsvingt) kurve. Entasis er å gi sidene en lett utbuktning på midten, noe som gjør at de ikke er parallelle, og på denne måten motvirkes denne optiske effekten. Målet med dette, pardoksalt nok, er å få linjene til å se rette ut for øyet, ved hjelp av kurver og optisk illusjon.

Designteknikken ble først brukt under konstruksjonen av de egyptiske pyramidene, men kan også ses i gresk søyledesign, spesielt på doriske søyler. Den doriske søylen hviler direkte på stylobatet (det øverste trinnet på fundamentet) uten noen base. Slike optiske effekter ble ofte brukt i greske tempelbygg, som for eksempel Parthenon i Athen.

Siden har kjente arkitekter som renessansemesteren Andrea Palladio brukt entasis i sine bygninger. I nyere tid har designere av biler fra Rolls-Royce brukt teknikken i radiatorgrillene på bilene.