Empire

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Empiresofa, Bergen Kulturhistoriske museum.
Foto: Frode Inge Helland

Empire og senempire er betegnelser på de sene fasene av klassisistisk stil. Den har navn etter Napoleons keiserdømme fra 1804 til 1815. Betegnelsen empire blir imidlertid også brukt om perioden etter Napoleons fall, til ut i 1820-årene. Senempire blir brukt om fremheskende stilpreg i senere arkitektur og dekorativ kunst til ca. 1850.

Ulike betegnelser

I ulike land kan empire ha ulike navn, og på mange språk heter stilen «klassisisme», som også av og til brukes på norsk. I Sverige kalles stilen ofte Karl Johansstil, etter kongen Karl Johan. I USA kalles stilen ofte «federal», siden den sammenfaller med den amerikanske selvstendigheten. I England kalles den tidlige stilen for «georgian» etter rekken av konger som het George, mens den senere delen, fram mot 1840, kalles «regency». I Tyskland kalles interiørene fra den senere delen av perioden for «Biedermeyer».

I Napoleonstiden hentet man bevisst forbilder fra romersk keisertid. Empirestilen fikk dermed et storslått preg, med rette linjer og militær orden. Også i draktskikkene søkte man tilbake til antikken, særlig i kvinnedraktene med høye liv og lette stoffer.

Forbilder

Det som opprinnelig utløste den store interessen for den klassiske romerske og greske kunsten og arktitekturen, var utgravningene i Pompeii. Napoleons felttog til Egypt i 1798 skapte også økt interesse for den klassiske, egyptiske arktitekturen, mens den greske frihetskampen i 1820-årene også inspirerte europeerne.

Egentlig var jo de greske templene og de romerske praktbyggene malt i sterke farger og utsmykket med edelsteiner og ulike sorter halvedelsteiner. Disse gikk så tapt gjennom århundrene, og dermed oppsto det kjølige, beinhvite idealet som preger empirebyggene.

Eksempler på empire-bygg

I Paris er Triumfbuen og Madeleine-kirken blant de fremste eksemplene på stilarten. Det nye USA lot seg påvirke av de klassiske greske og romerske idealene, og bygde i den såkalte «federal»-stilen. Byen Washington har en rekke praktbygg, bl.a Capitol og Det hvite hus. København har en rekke empirebygg, siden sentrum av byen ble bombet i 1807, fremst blant dem er Vår Frue Kirke. I Tyskland regnes Paulskirche i Frankfurt am Main som noe av det flotteste innen stilarten. I St. Petersburg ble flere praktbygg i empirestil oppført etter Napoleonskrigens slutt, først og fremst Kazan-katedralen og Admiralitetsbygningen. Det nye Hellas bygde også i empirestil, inspirert av landets store fortid, noe som i dag kan sees på praktbyggene rundt Syntagma-plassen i Athen.

Norge

Betydelige empire-bygg i Norge er blant annet slottet i Oslo, flere hus i kvadraturen i Oslo og Immanuelskirken i Halden. I likhet med alle andre importerte stilarter, ble også empire-stilen «oversatt» til tre som materiale. Sentrum av Tromsø oppviser en betydelig samling trehus i empire-stil. Det samme gjelder kystbyene på Sør- og Vestlandet, de såkalte privilegiestedene, handelshusene langs kysten som Glesvær i Sund kommune på Sotra i Hordaland, en rekke embetsmannboliger som Lillingstonheimen på Tysse i Flekkefjorden i Sogn og Fjordane.

Eksterne lenker