Duomo di Orvieto

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Duomo di Orvieto
Duomo di Orvieto facciata 16 09 06.jpg
Generelt
Byggeår:  1400-tallet
Arkitektur
Kirkerommet
Fasaden på Domkirken i Orvieto.
Foto: Markus Bernet

Duomo di Orvieto er en stor 1400-talls Romersk-katolsk katedral som ligger i byen Orvieto i regionen Umbria i Italia. Bygningen ble konstruert etter ordre fra pave Urban IV for å minnes og gi et passende sted til Korporalet fra Bolsena, fra et mirakel som skal ha inntruffet i 1264 i nabobyen Bolsena. En omreisende prest som tvilte på transsubstasiasjonens sannhet opplevde at hostien blødde, og dette så kraftig at alterduken ble flekket.

Kirkebygget er plassert på en dominerende plass i Orvieto som er plassert på toppen av en vulkankjerne. Kirkens fasade er et stykke klassisk, religiøst byggverk som består av formelementer fra 1300-tallet med et stort rosevindu, gullmosaikker og store bronsedører. Innvendig har kirken kapeller dekorert med fresker av Dommedag utført av noen av periodens aller beste malere.

Byggingen

Grunnsteinen ble lagt i 1290 av pave Nikolas IV og byggearbeidet var betrodd til Fra Bevignate di Perugia etter utkast av Arnolfo di Cambio. Byggearbeidet skred langsomt frem helt til 1309 da arkitekt Lorenzo Maitani fra Sienna ble tildelt byggeoppdraget og satt til å løse en rekke problemer med bygningens evne til å tåle konstruksjonsbelastningene. Han foretok betydelige forandringer i form og konstruksjon og skapte den nåværende fasaden og store deler av interiøret inntil han døde i 1330, like før kirken ble ferdigstilt.

Fasadene

Den mest iøynefallende delen av katedralens ytre er den gylne vestfronten som er dekorert med store bas-relieffer og statuer av evangelistene, utføry av Maitani. Relieffene skildrer bibelske scener. Over disse dekorasjonene er der mosaikker fra 1300-tallet etter utkast av kunstneren Cesare Nebbia. Disse opprinnelige delene er blitt erstattet og omformet i de etterfølgende århundrene, i særlig grad i 1713 og 1842. De nyeste delene av dekoren er de tre hovedinngangsdørene i bronse. De ble fullført i 1970 av den italienske billedhuggeren Emilio Greco med skildringer av nådegjerninger fra Jesu liv og er kronet av en skulptur av madonna med barnet fra 1347 av Andrea Pisano. Byggets yttervegger er, i kontrast til vestfronten, enklere utstyrt med skiftende lag av den lokale, hvite travertinen og blågrå basaltstein.

Interiøret

Interiøret

Katedralens interior er med overlegg gjort enkelt, stilrent og rommelig med alabastvinduer som bidrar til å holde kirken kjølig gjennom den hete italienske sommeren. Taket ble dekorert av Pietro di Lello and Vanuzzo di Mastro Pierno i 1320-årene, gjennomgikk en gjennomgripende restaurering i 1890-årene til sitt nåværende utseende.

Døpefonten i nærheten av den venstre adkomsten ble laget i 1390 av Luca di Giovanni og utvidet sekten år senere av Sano di Matteo. Over den er det en freske av Madonna med barnet malt av Gentile di Fabriano i 1425. Bak alteret er det en rekke skadde fresker tilegnet jomfru Marias liv og utført av de lokale kunstnerne Preto Ilario og Pietro di Puccino. Freskene er restaurert hvert hundreår i flere etterfølgende århundrer.

Katedralens store orgel befinner seg i apsiden. Det har 5 585 piper og er opprinnelig bygget av Ippolito Scalza og Bernardino Benvenuti i det 15. århundre og ble ombygget i 1913 og 1975. Scalzas andre store arbeid er det store Pietà som han laget i 1579.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Duomo di Orvieto.