Domkirkeruinene på Hamar

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Domkrikeruinene på Hamar fotografert i 1890-årene.
Foto: Axel Lindahl
Hamar domkirke slik Olaf Nordhagen tror den så ut.
«Dobbeltkatedralen». Domkirkeruinene i vernebygget.
Foto: Torstein Frogner

Domkirkeruinene er en del av Hedmarksmuseet, som ligger på Hamar. Ruinene er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200. Stilistisk var den gamle Hamar domkirke nært beslektet med Ringsaker kirke, Gamle Aker kirke i Oslo og Nikolaikirken på Gran. Disse kirkene ble bygd etter forbilde av Oslo bispedømmets eldste hovedkirke, Hallvardskatedralen i Oslo, som i dag ligger som ruiner ved Oslo torg (krysset Bispegata - Oslo gate) i Gamlebyen i Oslo.[1]

Domkirken var i likhet med forbildet St. Hallvardskatedralen i Oslo, en treskipet basilika oppført i en enkel romansk stil. Sannsynligvis har katedralen hatt to vesttårn og et stort sentraltårn. Koret ble utvidet i løpet av middelalderen. Domkirken ble i 1567 ødelagt av svenskene under Den nordiske sjuårskrigen.

Det er i dag Riksantikvaren som eier Domkirkeruinene og vernebygget, mens Stiftelsen Domkirkeodden står for forvaltningen og bruken av bygningen.

Vernebygget

I 1985 ble ruinene pakket inn i plast, på grunn av frostskader og fuktighetsangrep. For at publikum igjen skulle få glede av ruinene, lot man i 1998 oppføre et vernebygg av glass. Bygningen utgjorde Miljøverndepartementets til da største enkeltsatsing innen kulturminnevern. Den ble åpnet av kronprins Haakon 9. august 1998.

Den nye bygningen har fått navnet Hamardomen. I tillegg til å fungere som vernebygg, brukes det også til kirkelige seremonier som barnedåp og bryllup, og til å huse konserter, teaterforestillinger o.l. for opptil 800 tilskuere.

Glassbygningen er tegnet av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto. Den har en grunnflate på 2600 kvadratmeter, og stålkonstruksjonene bærer tilsammen 4800 kvadratmeter glassflate. Høsten 2005 ble vernebygget tildelt FIABCIs (The International Real Estate Federation) norgesavdelings spesialpris for enestående arkitektur.

Tusenårssted

Domkirkeruinene er Hamar kommunes tusenårssted.

Referanser

  1. Hilde Brunsvik: En guide til Oslo domkirke