Diskusjon:Kosmas og Damian

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Hei igjen, Gøril i Norgesglasset her.

Eg prøver som sagt å illustrere viktigheten av talet 7 med eksempel frå Bibelen. Kanskje du kan hjelpe meg vidare? Kjenner du til nokre bibeltekstar som er gode eksempel?

Kven var det som drøymde om sju gode og sju vonde år, sju feite og sju magre kyr osv.? Veit du kvar i Bibelen eg finn det? Kva er livets bok, og kvifor er den forsegla med akkurat sju segl? Er det difor me i dag seier 'min munn er lukket med syv segl'? Stemmer det at det er sju kjende erkeenglar? I Johannes Åpenbaring står det at sju englar bles i sju basunar. Er talet viktig?

Mvh Gøril

Tallet syv tekst i artikkelen Kosmas og Damiankirken

KorbueCogD.jpg


Mosaikken på korbuen ble gjort ferdig under pave Sergius I (687–701). Men mange eksperter anser den for samtidig med apsiden. Et trekk som tyder på at den er senere er gullgrunnen da Nordhagen mener at dette er et skritt videre på veien mot abstraksjon. Men temaet som er mer overjordisk kan også være grunnen til at det er brukt gullbakgrunn. Temaet er hentet fra Johannes Åpenbaring, kapittel 1, 2, 4, 4–10, 5, 2 og 6.

1.2) Han er det som her vitner og bærer frem Guds ord og Jesu Kristi vitnesbyrd, alt det han har sett.
4,4) I en krets om tronen så jeg tjuefire andre troner, og på dem satt tjuefire eldste, kledd i hvite klær og med kranser av gull på hodet. 5) Fra tronen gikk det ut lyn og drønn og tordenbrak, og foran den flammet sju fakler, det er Guds sju ånder. 6) Framfor tronen var det likesom et glasshav, lik krystall. Og rundt tronen, midt på hver side, var det fire vesener, dekket med øyne foran og bak. 7) Det første vesenet lignet en løve, det andre lignet en okse, det tredje hadde ansikt som et menneske, og det fjerde var lik en ørn i flukt. 8) Hvert av de fire vesener hadde seks vinger, og overalt hadde de øyne, både rundt om og under vingene. Natt og dag roper de uten stans: Hellig, hellig, hellig er Herren Gud. Den Allmektige, han som var og som er og som kommer. 9) Hver gang de fire vesener priser og hyller og takker ham som sitter på tronen, han som lever i all evighet, 10) faller de tjuefire eldste ned for ham som sitter på tronen, og de tilber ham som lever i all evighet.
5,2) Da så jeg en mektig engel som ropte med høy røst: Hvem er verdig til å åpne boken eller se i den.
6) Og jeg så et lam: Det stod midt i kretsen, mellom tronen og de fire vesener og de eldste, og Lammet så ut som det var slaktet. Det hadde sju horn og sju øyne, og øynene er Guds sju ånder som er sendt ut over hele jorden.

I midten finner vi den juvelbesatte tronen med det himmelske lammet mot en rund blå bakgrunn. Ved tronenes føtter ligger skriftrullen med syv segl som fortsatt er intakt. På sidene finner vi de syv lysestakene, symboler på de syv kirkene, fire engler på skyene, to på hver side av lammet og livsvesenene engelen – Lukas, ørnen – Johannes, løven – Markus og oksen – Matteus er dekket av de barokke kapellene. På bunnen på venstre og høyre side ser vi to hvite hender som ofrer matyrkronene. Dette er rester av de eldste.

Se også

  • Engel
  • Erkelengelene: Michael, Gabriel, Raphael, Uriel, Chamuel, Jophiel og Zadkiel. De er i noen tradisjoner syv i tallet.
  • Engelsk wikipedia

Syvtallets mystikk