Dioskorides

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Pedanius Dioscorides

Dioskorides, Pedanius Dioscorides født ca. 20 død ca. 90 var en antikk gresk lege farmakolog og botanier som praktiserte i Roma under keiser Claudius og Nero. Han var feltkirurg i den Romerske hær og hadde derfor mulighet til å reise for å lete etter legeplanter i Romerriket og i Hellas. I sitt hovedverk De materia medica beskrev an omkring 600 planter som dannet grunnlaget for middelalderens legemiddelbruk.

De Materia Medica

Arabic Book of Simple Drugs from Dioscorides’ Materia Medica. Cumin & dill. c. 1334 By Kathleen Cohen in London's British Museum.

Dioskorides er berømt for sitt fem bind verk De Materia Medica som var en forløper til alle moderne farmakopeer, og som er et av de mest innflytelsesrike verk om planter i historien. Det var i bruk helt opp på 1600-tallet. Bøkene var i bruk hele tiden og ble ikke gjenoppdaget i renessansen slik tilfellet er med en rekke andre verk.

En rekke manuskript har overlevet. Det mest kjente er Der Wiener Dioscurides (512/513).

Det er vanskelig å avgjøre hvor mye av verket som er Dioskorides' egne observasjoner fordi mange bøker fra antikken med liknende innhold trolig er gått tapt, men under 1/4 av artene hans gjenfinnes hos Hippokrates fra Kos. Verket omtaler ikke bare planter, men har også legemidler av animalsk og mineralsk opprinnelse.

De Materia Medica ble ofte kopiert i manuskript gjennom århundrene. ofte med kommentarer om Dioskorides arbeid og med mindre tilføyelser fra arabiske og indiske kilder. Der var en utvikling i plantemedisin i de arabiske tilføyelsene.

De Materia Medica er viktig ikke bare fordi den forteller om plantevitenskap, men også fordi den gir oss kunnskaper om hvilke planter som ble brukt av grekere, romere og andre kulturer i antikken. Verket inneholder også en del plantenavn som ellers kunne ha gått tapt.


Eksterne lenker

Dioskorides
Dioskorides etter en litografi av Vigneron Pierre Roch (1789-1872) fra 1829
Commons

Commons har multimedia
for Dioskorides.