Det norske institutt i Roma

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Det norske institutt i Roma
Foto: Nina Aldin Thune

Det norske institutt i Roma (opprettet i 1959) er et norsk vitenskapelig institutt i Roma. Det ble innrettet varig i et stort hus i Via XXX AprileGianicolohøydens side ned mot bydelen Trastevere. Instituttet har siden 1989 vært underlagt Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Historie

Allerede arkeologen Ingvald Undset hadde på sin tid tanker om å etablere et slikt institutt i Roma, men det tok mer enn 80 år før tanken ble virkelighet, først og fremst på grunn av arkeologene Hans Peter L'Oranges og Hjalmar Torps iherdige innsats.

Disse to grunnleggerne av stedet åpnet for studenter fra de andre humanistiske fagene, nedfelt i instituttets statutter, men da med hospiterende status, i praksis på kvote.

L'Orange var instituttets første bestyrer. Her har representanter for en rekke humanistiske disipliner fått utfoldelsesmuligheter og sjanse til førstehånds kontakt med sine forskningsobjekter.

Arbeidsområder

Karakteristisk for det arbeid som har vært drevet ved instituttet, er en tverrfaglighet av sjeldent merke, med arkeologi og kunsthistorie som kjerneområder, supplert av viktige tilskudd innenfor områder som bl.a. arkitektur, teologi, litteratur- og idéhistorie. Det har, med instituttet som base, vært gjennomført studier av jernalderkultur, keisertidens Roma, templer i Syd-Italia, kirkeutsmykninger, romerske forsvarsfort, Via Appia, Forum Romanum, en patrisiervilla ved Nemisjøen, mosaikker, borger og bolighus.

Instituttet ble et lærdomssenter der det, foruten de to foregangsmenn L'Orange og Torp, arbeidet forskere som Per Jonas Nordhagen, Christian Norberg-Schulz, Magne Malmanger, Trond Berg Eriksen og mange flere med avgjørende betydning for utviklingen av norsk humanistisk vitenskap.


Instituttets bestyrere

Skiltet utenfor instituttet
Foto: Nina Aldin Thune

Litteratur

  • Eriksen, Roy T. og Aavitsland, Kristin Bliksrud; På Klassisk grunn, Det norske institutt i Roma gjennom 40 år, Oslo 1999, ISBN 82-7694-053-6

Eksterne lenker