Det dansende hus

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Det dansende hus tegnet av Vlado Milunic i samarbeid Frank Gehry.
Foto: Frode Inge Helland
Det dansende hus tegnet av Vlado Milunic i samarbeid Frank Gehry..
Foto: Frode Inge Helland

Det dansende hus (Tančící dům), oppført i tidsrommet 1994-1996, er et dekonstruktivistisk kontorbygg med takrestaurant beliggende på hjørnet av gatene Rasinovo Nabrezi og Resslova gate langs elven Vltava i Praha, Tsjekkia. Det er tegnet av den Kroatisk-fødte tjekkiske arkitekten Vlado Milunic i samarbeid med den canadiske arkitekten Frank Gehry.

Bygningen

Bygningen er et eksempel på dekonstruktivistisk arkitektur med en svært uvanlig form – det er mulig å se formen som en mann og en kvinne som danser sammen mens de holder hverandre i hendene og en kjole som svinger i takt med musikken.

Bygningen blir også kalt Ginger & Fred med referanse til Ginger Rogers og Fred Astair.

På tomten sto det opprinnelig et bygg i nyrenessanse fra slutten av 1800-årene som ble ødelagt under et bombeangrep i 1945 og som så vidt unngikk nabohuset i art nouveau som tilhørte Vaclav Havel - den førende skikkelsen i silkerevolusjonen i 1989, den siste presidenten i Tsjekkoslovakia og den første i Republikken Tsjekkia.

Det dansende hus skiller seg ut blant bygningene i nybarokk, nygotikk og art nouveau som kjennetegner arkitekturen i Praha. Den høyst utradisjonelle formen skapte en livlig, offentlig debatt da det ble bygget, men er nå akseptert og har fått sin plass i bybildet.

Eksterne lenker

Prague.net