Damien Hirst

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Damien Hirst er en av verdens mest annerkjente og rike kunstnere. Med døden som et sentralt tema er Hirst blitt berømt for blandt annet en serie kunstverk der døde dyr er tatt i bruk. Best kjent for sine maleri, medisinskap skulpturer og tankinstallasjoner.


Hirsts liv

Født 7 juni 1965 i Bristol, England. Mens han fremdeles styderte ved Goldsmith's College i 1988, åpnet han den nå svært kjente, student utstillingen Freeze i øst London. I denne utstillingen samlet Hirst en gruppe unge kunstrene, som på 90-tallet ble de beste innen samtidskunst. I 1991 hadde han sin første separatutstilling i Woodstock Street Gallery, som han kalte "In an Out of Love". Her han fylte galleriet med hundrevis av tropiske sommerfugler. Året etter tok han del i Young British Artists utstillingen i Saachi Galleri. Her stilte han ut den nå svært berømte "Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" en død tigerhai i en tank. Same år ble han nominert, og vant den presigefulle Tate Gallery Turner Prize.

Malriene hans han deles inn i hovedssaklig to deler. Den ene er en ordning av farge flekker med titler som refererer til farmasøytiske kjemikalier, kalt Spot malerier. Den andre, hans Spin malerier, er laget av sentrifugalkraften når Hirst legger lerretene sine på en spinner, og øser på malingen mens de spinner. I medisinskapskulpturene redefinerer Hirst skulptur, med sin arrangering av medisiner, kirurgisk utstyr og medisinsk utstyr. Tankverkene, som inneholder døde dyr, ivaretatt av formaldehyd, er en annen form for skulptur som viser til vår uungålige dødlighet.


Kilder