Dafni-klosteret

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 38°00′47″N 23°38′09″Ø

Mosaikker fra Hovedkirken

Dafni-klosteret (Dafni, Daphni, gresk: Δάφνι, eller opprinnelig Dafnion (Δάφνιον) or Daphnion) er et kloster 11 km nordvest fra Athens sentrum.

Grunnleggelse

Fra Hovedkirken

Daphnionklostert ble grunnlagt tidlig på 500-tallet, og slik ble et gammelt tempelanlegg viet til Apollo Daphnaios «kristnet». Apollohelligdommen var da allerede blitt desakrert av goterne i år 395. Noen av tempelets joniske søyler som ble gjenbrukt i klosteret, skjønt i dag er kun eén av dem tilbake ettersom Lord Elgin tok med seg de andre til London.

Hovedkirken

Hovedkirken Katholikon er et godt eksempel på bysantinsk kunst fra 1000-tallet. Kirken huser noen av de best bevarte mosaikker fra den tidlige comneniske periode (ca 1100).

Historie

Fra hovedkirken

Etter at kirken var blitt rasert av korsfarere i 1205 gav hertugen av Athen, Otho de la Roche, anlegget til cistenciensere fra det franske abbediet Bellevaux. De franske munkene utførte store reparasjoner, forandringer og påbygg. I 1458 ble de forvist av ottomanerne som tilbakeførte klosteret til Den ortodokse kirke. Etterhvert forfalt det utarmede klosteret. Det ble oppløst av de ottomanske myndigheter i 1821, men restaureringer begynte ikke før i 1888. Anlegget ble i 1990 gjort til del av Verdensarven. Det ble svært beskadiget av et jordskjelv i 1999.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Dafni-klosteret.