Bruuns repslageri

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Bruuns repslageri ligger i Fjøsangerveien 71 i bydelen Årstad i Bergen. Reperbanen ble opprinnelig bygget på Sukkerhusengen av repslagersvenn Frantz Sørvik i begynnelsen av 1830-årene.

Historie

Byggingen ble finansiert med lån fra eieren av Sukkerhusengen, Heinrich Berle. I november 1834 ble reperbanen kjøpt på offentlig auksjon av kjøpmann Christian E. Busch. Den første repslagermester som eide banen var Garlow Monclair. Han drev banen fra 1838 til 1854, da eiendommen ble solgt til Ole Johan Johannessen.

Engelbrekt Christen Bruu (1839-1913), repslagermester og stortingsrepresentant]] for Bergen 1879-1881, kjøpte reperbanen av Johannessen i 1893. Med dette oppkjøpet ble Bruun eier av Bergens største repslageri med 100 tilsatte arbeidere. Sønnen Gerdt Henrik Meyer Bruun (1873-1945) overtok bedriften i 1897 og flyttet denne og reperbanen til Årstad i 1899. Her kunne man anvende gass og dampkraft, noe som var forbudt i sentrum på grunn av brannfare. En annen årsak til at reperbanen ble flyttet ut av sentrum var at kommunen hadde laget en ny reguleringsplan hvor Sukkerhusengen ble regulert til gater og bolighus. Det industrialiserte repslageriet i Fjøsangerveien fikk en mer allsidig produksjon, blandt annet av fiskeredskaper og kokosveveri. Til anlegget ble det også bygget flere nybygg. Disse ble tegnet av de kjente bergensarkitektene Frederik Konow Lund og Egill Reimers.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Harris, Christopher, (1996), Katalog Ingvald Rognaldsens Samlinger, Reperbanen, Fjøsanger, Hordaland Fylkeskommune.