Brudeferd i Hardanger

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Brudeferden i Hardanger)
Hopp til: navigasjon, søk
Brudeferd i Hardanger
Brudeferden.jpg
Kunstverk
Kunstner: Adolph Tidemand og Hans Gude
Årstall: 1848
Type: Olje på lerret
Høyde: 93
Bredde: 130
Museum: Nasjonalmuseet, Oslo

«Brudeferd i Hardanger» er et av norsk kunsthistories mest kjente malerier, utført i 1848 av malerne Adolph Tidemand og Hans Gude i samarbeid. Maleriets størrelse er 93 × 130 cm, og det henger i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo. Bildet er et typisk eksempel på kunstnernes felles arbeider, hvor Gude malte landskapene, og Tidemand malte skikkelsene.

Om bildet

Brudeferd i Hardanger
Foto: Nina Aldin Thune

Brudeferd i Hardanger er et hovedverk innen den nasjonalromantiske kunsten i Norge. Her er romantikkens sans for stemning, fantasi, følelse og natur satt sammen med det unge Norges nasjonalisme. Et brudefølge er på vei over fjorden i båt etter vielsen. Brudeparet sitter i den fremste båten og lengre bak skimter vi flere andre båter med bryllupsgjestene. Brudeparet er kledt i bunader, bruden har brudekrone. Brudgrommen er sannsynligvis han som hilser med hatten. Lengst fremme i båten ser vi spillemannen mens en annen person i båten er i ferd med å skyte en salutt. De fleste av gjestene har også bunader. Landskapet rundt viser en fin sommerdag under høytragende fjell, med grønne trær og speilblank fjord. Vestlandsnaturen er vakker og dramatisk, og fjellene ligger i mørk kontrast til fjorden som er opplyst av sollyset.

Tablå

Bildet dannet også bakgrunn for noen kulturelle festkvelder på Christiania Theater i 1849. Tidemand og Gude hadde da malt bakgrunnen på et svært lerret, og på scenen var det plassert en båt med byfolk utkledd som bønder i nasjonaldrakter så likt bildet som mulig. Så kunne tablået begynne med sang og spill. Teksten er av Andreas Munch og musikken av Halfdan Kjerulf.

Litteratur

Malmanger, Magne, Maleriet 1814-1870, fra klassisisme til tidlig realisme, i Norges kunsthistorie bind 4 Oslo 1981, ISBN 82-05-12268-7

Eksterne lenker