Botanisk have i Padova

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Den Botaniske haven i Padova (Orto Botanico di Padova) er en botanisk have i Padova (Veneto, Italia), som er den elste botaniske have i verden som fortsatt befinner seg der den ble opprettet. I 1997 satte UNESCO den på listen over verdensarven.

Ved universitetet i Padova (opprettet 1222) var det flere viktige forskere innen botanikk. Francesco Bonafede arbeidet for opprettelsen, og ved et dekret 29. juni 1545 ble den opprettet av republikken Venezia. Orto Botanico har dannet mønsteret for de botaniske haver som har blitt opprettet siden.

Haven ble fra starten av brukt til studiet av medisinske planter, og området kan godt ha vært brukt til det også tidligere ettersom området ble overtatt fra en benediktinsk orden.

I forbindelse med den botaniske haven er det et historisk viktig bibliotek med 50 000 bøker og manuskripter, en protrettsamling som starter i det 13. århundre og et herbarium med 416 500 tørkede planter. Det eldste fremdeles levende treet i haven er en palme fra 1585 som er kjent som Goetes palme ettersom han omtalte den i et essay.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Botanisk have i Padova.