Blumenthalrommet

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Foto: Frode Inge Helland

Blumenthalrommet er et rom i Rasmus Meyers samlinger i Bergen som er dekorert av den danske rokokkomalerene Mathias Blumenthal rundt1760.
Det består av ni oljemalerier på lerret, to supraporter (lat. "over døren"), et takmaleri, dører, fotpanel, listverk og stukkatur.

Veggdekorasjonene skriver seg opprinnelig fra familien Fasmers bolig i Strandgaten 129 i Bergen. I 1905 kjøpte Rasmus Meyer en større kunstsamling på auksjon av skipsbygger og kunstsamler Ananias Dekke hvor dekorasjonensmaleriene inngikk. Han foretok i 1905-1906 en ombygging av sitt eget hjem i Krybbebakken, Krybbesmuget 3-5-7, for at dekorasjonene skulle komme til sin rett.

Maleriene

Maleriene i Blumenthalrommet er allegoriske med et historisk, moralsk og mytologisk innhold. De sier noe om familien Fasmers posisjon den moralske standard handelsfamiliene og de rike borgerne hevdet på 1700-tallet. Henrik Jansen Fasmer (1698-1779) var hollandsk generalkonsul, og det største bildet fremstiller det krigerske England og det fredelige Holland.
Den motstående veggen viser historiens muse, Clio, og skriver ned beretningen om den store bybrannen i Bergen i 1756. Et arkaisk landskap henviser til Bergens sentrum.
På veggen mellom vinduene vises et lystig lag med yngre og eldre mennesker hvor det synges og danses. Påveggen rett overfor dette maleriet vises en far og en sønn bøyd over regnskapsbøkene. En kvinne i gult bøyer seg over en globus og antas å være Oeconomica, økonomiens gudinne.
Plafondmaleriet (takmaleriet) viser en kvinne iført hjelm omgitt av flygende putti (it. små barn). Kvinnen antas å forestille Bergens genius som svever mellom fader Tid og Fama (personifiseringen av rykte og berømmelse).

I tillegg til dette har Mathias Blumenthal malt mindre, dekorative malerier som blomsterstykkene over dørene, stykker med dyder og laster som drukkenskapen, dovenskapen og fattigdommen. Til venstre for det store maleriet av Holland og England vises vinguden Bacchus. Til venstre for oven er Merkur, guden for handel og sendebud.

Autensitet

Arkitekt Ole Landmark benyttet Blumenthalrommet som utgangspunkt for planleggingen av bygningen som skulle inneholde Rasmus Meyers kunstsamling. Målet var å gjenskape rommet slik det var i Fasmers hjem i Strandgaten . Selv om man ikke vet nøyaktig hvordan det opprinnelige rommet så ut i Fasmers hjem (brente ned i 1944), så gir Blumenthalrommet en autentisk opplevelse av et bergensk 1700-talls interiør.