Billedforbud

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Billedforbud er et forbud mot billedlige fremstillinger er karakteristisk både for jødedom og islam. Forbudet begrunnes ut fra den monoteistiske grunntanken i begge religioner. Også kristendommen har kjent retninger som har praktisert billedforbud.

Det jødiske billedforbudet omtales flere steder i Det gamle testamente; forbudet blir slått fast i 2 Mos 20,4, og det utdypes og begrunnes i 5 Mos 4,15. Det har ikke blitt fulgt konsekvent.

Koranen gir ikke et uttrykkelig billedforbud, hadith-litteraturen formulerer imidlertid klare advarsler mot å avbilde levende vesener. Islamsk tradisjon tillater ingen bilder av guddommen, figurative utsmykninger i moskeene er forbudt og Koranen illustreres aldri.

Islamsk bokkunst utviklet likevel fra 1200- og 1300-tallet en rik religiøs ikonografi som først og fremst var knyttet til profetens liv. Bilder av levende vesener tillates for øvrig i bestemte sammenhenger, f.eks. som myntportretter. Ytterliggående tolkninger av billedforbudet innebærer detaljerte regler og rammer for bl.a. bruk av dukker, lekedyr o.l.

Se også

Litteratur

Eksterne lenker