Bernhard av Clairvaux

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Bernhard av Clairvaux
Saint Bernard et Conrad III.jpg
Dåpsnavn:  Bernhard
Født:  1090
Død: 20.august 1153
Festdag:  20 august
Se også:  Katolsk.no]
Vernehelgen:  Skytshelgen for Burgund og Liguria, Genova og Gibraltar; for cisterciensere, de døende, bier og birøktere, vokslysstøpere; mot barnesykdommer og besettelse, mot dyresykdommer, storm og uvær

Bernhard av Clairvaux (St. Bernhard; født 1090, død 20. august1153) var en fransk kirkelærer og abbed, og er kjent som grunnleggeren av den kristne ordenen Cistercienserordenen i 1098.

Liv

Bernhard var av burgundiske aristokratiske avstamning. Han ble munk i Cîteaux i 1112 og i 1115 abbed i det nyetablerte klosteret Clairvaux i Frankrike, der han bodde til sin død. Klosteret var grunnlagt for cisterciensernes en klosterorgen som ble spredt over hele Nord-Europa. Han ble kanonisert til helgen i 1174.

Bernards filosofi

For Bernhard skal livet avspeile det guddommelige, og mennesket skal selv skape sin egen forbindelse til Gud ved at leve sitt liv i overensstemmelse med Bibelen. De hellige skrifter er et middel for mennesket til å bli kvitt den synden som er i den menneskelige natur. Den fysiske plasering av det mystiske ritual her på Jorden er viktig. På steder hvor forbindelsen til Gud er sterk, er det en bedre mulighet for å nå nåden, og derfor legger Bernhard vekt å disiplinere kroppen gjennom munkeordenens regler for sammen med de andre munkene å skape de rette forholdene på jorden.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Bernhard av Clairvaux.