Bergenhus

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Strøket Bergenhus
Foto: Nina Aldin Thune
Kart over strøket Bergenhus
Tegning: Bergen kommune

Bergenhus er både en en bydel og et strøk i Bergen.

Bydelen

Bydelen består av sentrum og områdene rett nord for sentrum, som Sandviken. Pr. 1. januar 2008 bodde det 35 967 mennesker i denne bydelen. Bydelen omfatter hele Fjellsiden: fra Haukeland Sykehus til Lønborg, Bergenshalvøen med strøkene Nordnes, Nøstet, Møhlenpris, Nygård og Sentrum. Den fikk sitt navn da det ble gjort et forsøk med en bydelsadministasjon for hver bydel i Bergen.

Bergnhus bydel grenser til Åsane i nordøst, Arna i øst, og Fana og Årstad i sør. Bergenhus er ellers omgitt av Laksevåg bydel og Askøy kommune.

Strøket

Strøket er den delen av byen som omfatter Bergenhus festning og det som ble kaldt Holmen hvor en bl.a. hadde Kristkirken.

Grensene for strøket er: Fra Skutevikens grense mot Bontelabo, rundt Festningspynten, langs Vågens østside til Bradbenken. Derfra opp langs festningsvollene til Øvre Dreggsallmenningen, langs denne og opp Sandbrogaten til Underoffisersskolen og tilbake til Skutevikens grense.

Bergenhus er ikke et strøk i egentlig forstand, men betegner festningsområdet på Holmen og Sverresborg.

Historie

Under Øystein Magnussons regjeringstid 1103-22, ble kongssetet flyttet fra Alrekstad til Holmen. Håkon Håkonsson fikk bygget ringmurer etter bybrannen i 1248, mens byggingen av Håkonshallen startet i 1261. I 1270-årene ble det oppført et kastell som dannet grunnlaget for det senere Rosenkrantztårnet. Sverresborg ble først bygget av kong Sverre i 1183, og på midten av 1600-tallet ble anlegget opprustet med voller, slik at skanseverket forbandt borgen med Bergenhus festning. I middelalderen var Holmen rikets politiske sentrum, og biskopen bodde også her inntil 1300-tallet, da erkebispegården ble bygget der Nykirken nå ligger.

Litteratur

  • Strøk: BKSAKNR.200107583/24

Eksterne lenkerBergen komm.png Denne artikkelen er
en del av prosjekt Strøk i Bergen.