Bergen lufthavn, Flesland

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Avgangshallen Bergen lufthavn
Foto: Nina Aldin Thune

Bergen lufthavn, Flesland ligger på Flesland, to mil sør for Bergen sentrum og stod ferdig i 1955. Den betjener mesteparten av Hordaland fylke, i tillegg fungerer den som vestre nav for regionale flyvninger i Sogn og Fjordane. Flyplassen er eid og drevet av Avinor.

Historie

De første skrittene mot en flyplass på Flesland ble tatt i 1937, da deler av gården Flesland ble ekspropriert av kommunen. I 1952 vedtok myndighetene at en flyplass skulle bygges på Flesland. Terminalbygget fra 1955 ble tegnet av arkitekt Halfdan B. Grieg og den nye flyplassen hadde en rullebane på 2990 meter. Den opprinnelige flyplassen ble hovedsakelig finansiert av NATO.

Den nåværende terminalen, som åpnet i 1988, ble også tegnet av Halfdan B. Grieg. Terminalen har 11 gater med embarkeringsbroer, nummerert 21–32. I 1991 stod dagens tårn ferdig. To dager før åpningen skrev Bergens Arbeiderblad: «Området utenfor ekspedisjonslokalene fortoner seg som en sammenhengende steinrøys, som aller minst er egnet til å faseres av nylonbeslåtte dameben i høyhælte pumps...» Men rullebanen var flott, slik at tittelen på reportasjen var like fullt: «Prakftfull flyplass, men påvre lokaliteter.» I boken Da Bergen tok av kan man lese at rullebanen hadde vært flott så lenge at den ble tatt i bruk av småbarnsfamilier på søndagstur med barnevogn.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Bergen lufthavn, Flesland.