Benedikts regel

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Benedikts regel, Regula Benedicti, er en klosterregel laget av Benedikt av Nursia som grunnla klostre ved Subiaco og Monte Cassino. Dette er en samling av regler i 73 kapitler, som omhandler både åndelig og praktisk veiledning til mange forskjellige sider av klosterlivet: religiøse seremonier og messer, tidebønner, overtredelser og avstraffelser, måltid, arbeid, klesdrakt, opptak av nye munker og plikter for abbeden.

Regelen var en av flere som ble brukt i klostre på hans tid, men den var på flere måter bedre enn de andre, og spredde seg til flere land. I 816 eller 817 slo Ludvig den fromme fast at bare «Benedikts regel» var tillatt i Frankerriket.

I begynnelsen var det ikke noen samhørighet mellom klostrene, men munker og nonner begynte snart å føle at de tilhørte et samfunn som gikk ut over klostermurene. Dette samfunnet utviklet seg til Benediktinerordenen. Ordensregelen er fortsatt en standard for det vestlige klosterlivet, sammen med «Augustins regel».

Munkenes viktigste oppgave er den felles tidebønnen og deretter arbeid. Deres motto er Ora et labora – «Be og arbeid». De var etter «Benedikts regel» forpliktet til:

  • Fast oppholdssted
  • Fattigdom og sølibat
  • Lydighet

Ordenen oppmuntret ikke munkene til kontakter utenfor klostersamfunnet, ut fra § 54 i klosterreglene:

«Om en munk kan motta brev eller annet.» En munk fikk verken ta imot eller sende brev eller gaver uten abbedens tillatelse. Selv om munken fikk ta imot en gave, kunne abbeden likevel gi den til hvem han ville av «brødrene, og han som den egentlig var tiltenkt, må ikke være misnøyd av den grunn, for ikke å gi djevelen innpass.»

Sitat Tvinge kroppen til å lystre, ikke hengi seg til nytelser, gjerne faste.

Gi de fattige å spise, kle de nakne, Besøke de syke, gravlegge de døde, Bistå dem som er i nød, trøste dem som sørger. Holde seg borte fra verdslige sysler, ikke sette noe foran kjærligheten til Kristus. Ikke gi etter for sinne, ikke la vreden få innpass. Ikke være falsk i sitt hjerte, ikke tilby fred med svik i sitt sinn.

Sitat
Benediks regel

Eksterne lenker