Battistero Neoniano

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Foto: Nina Aldin Thune
Jesu dåp
Foto: Nina Aldin Thune

Battistero Neoniano, Det ortodokse baptisterium har en 1500 år lang historie. Kildene bygger på skrevet materiale og arkeologiske beviser. Den skrevne historien begynner med Agnellius tekster fra 800-tallet. Dateringen 451 er ikke sikkert, men det er oppført en gang mellom 400-450. Det var Corrado Ricci som kom med en teori om at baptistermet opprinnelig hadde virket som et romersk bad/ badstue og at Biskop Neon omformet det til en kristen bygning. Kostoff lister opp en rekke for og motargumenter men konkluderer med at det tross alt ikke finnes arkeologiske bevis for at det fantes et bad i dette området så tidlig. Årsaken til at Ricci trodde baptistermet opprinnelig var en hedensk bygning, var at han oversatte en inskripsjon feil. Man kan slå fast at det var en kristen bygning fra begynnelsen av.

Arkitekturen

Enkelt, beskjedent fra utsiden. Eksteriøret er i god behold. Veggene tynne. Baptisteriumet er ikke byget med streng geometrisk presisjon, det finnes ingen vertikal linje i strukturen, hele bygningen lener seg til siden. Øyet var målestokk.

Interiør

Bygnngen har åttekantet plan og 6 søyler, i hvert av hjørnene på åttekanten. Søylene har joniske kapiteler. Kuppelen hviler på to etasjer med arkader. Kuppelen er ikke i murstein, hule terrakotta rør, skaper liten vekt.

Litteratur

  • Bovini, Guiseppe; Ravenna art and history Ravenna 1991


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Battistero Neoniano.