Basilios den store

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Basilios den store
Basil of Caesarea.jpg
Kirkelærer
Dåpsnavn:  Basilios
Født:  ca. 330 Cæsarea i Kappadokia
Død: 379 Cæsarea, Kappadokia
Saligkåret:  -
Helligkåret:  Kort tid etter sin død
Anerkjent:  Den ortodokse kirke, Den katolske kirke
Festdag:  1. januar (ortodoks) eller 2. januar (katolsk)
Se også:  katolsk.no
Vernehelgen:  Russland, østkirkens klostervesen
I kunsten:  som munk, biskop eller ene­boer; med bok, kirke­modell, due eller hode­skalle; noen ganger med en evig ild ved siden av seg

Basilios den store var en gresk biskop og helgen og en av «de kappadokiske kirkefedre» Etter å ha mottatt den beste utdannelse tiden kunne gi, drog han seg tilbake som eneboer, først i Syria og Egypt og fra 358 i nærheten av Neocaesarea.

Liv og virke

Omkring 364 forlot han sin eneboertilværelse for å kjempe mot keiser Valens' forsøk på å innføre arianismen og ble 370 valgt til biskop av Caesarea i Kappadokia. I Caesarea organiserte han et godt utviklet hjelpeapparat for syke og fattige. I sine skrifter kjempet han mot de ytterliggående arianere, men inntok en forsonlig holdning til de moderate og bidrog derved i vesentlig grad til den forsoning mellom nikenere og moderate arianere som fant sted ved kirkemøtet i Konstantinopel 381.

Ut fra sin personlige erfaring som eneboer og ved sitt organisasjonstalent har han satt et varig preg på østlig klostervesen. Som teolog ytet han vesentlige bidrag til utformingen av treenighetsteologien, ikke minst forståelsen av Den Hellige Ånds guddom. «St. Basilios' liturgi», som i den greske kirke benyttes enkelte dager i kirkeåret, kan i sin oppbygning gå tilbake til Basilios og kappadokisk liturgisk skikk.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Basilios den store.

Ortodoks Basilios-biografi The Life of St. Basil the Great, Bishop of Caesarea & Doctor of the Catholic Church