Bård Breivik

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Kunstneren har gitt sin tilatelse til å bruke foto av hans kunst

Bård Breivik
Bård.Breivik.JPG
Foto:Nina Aldin Thune
Fødselsdato: 23. november 1948
Fødselsted: Bergen
Bortgang: 10. januar 2016
Dødssted: Oslo
Nasjonalitet: Norsk
Felt: billedhogger skulptør
Utdannelse: Bergens Kunsthåndverksskole, keramikklinjen, Central Saint Martins College of Art and Design i London

Bård Breivik (født 23. november 1948 i Bergen, død 10. januar 2016 i Oslo) var en norsk billedhugger og skulptør. Han markerte seg tidlig innenfor skulpturens utvidete felt, med arbeider der det konseptuelle og det håndverksmessige hang tett sammen. I 1970-årene skjedde en internasjonalisering av norsk skulptur. Bård Breivik fremstod tidlig som en lederskikkelse i opprøret mot de etablerte tradisjoner. Hans verker bygger på utsøkt håndverkskunnskap kombinert med enkel formgivning ut fra materialenes iboende kvaliteter. Senere har Breivik konsentrert seg om utformingen av større bymiljøer Breivik har selv omtalt sin kunst som kommentarer til historien på flere plan. Verkene forteller om hans reiser, erfaringer og om sin egen samtid. Men de kan også fremstå som museale arkiver, med et tidsperspektiv som strekker seg fra forhistorisk tid og langt inn i fremtiden. Etter å ha fått påvist uhelbredelig kreft mot slutten av 2014 døde Breivik i januar 2016.

LIv utdanning og arbeid


Foto: Nina Aldin Thune

Da Bård Breivik var tre år da foreldrene, Sissel Søyland og Thomas Breivik skilt. Moren og Bård flyttet inn i morfarens hus på Laksevåg, der han vokste opp med besteforeldrene. Morfaren var ingeniør og hadde egen fabrikk som laget Sabb dieselmotorer. Bård kjente innsiden av et verktøykammer og visste hvordan man støpte propeller allerede som barn.

Han er utdannet fra Bergens Kunsthåndverksskole, keramikklinjen (1967-1970), Vestlandets kunstakademi og Central Saint Martins College of Art and Design i London (1970- 1971)

Fra 1972 til 1981 var han knyttet til gruppe LYN, som i tillegg til Breivik bestod av Stein Rønning, Gerhard Stoltz, Bjørn Krzywinski, Birger Larsen og Arvid Pettersen. Gruppe LYN var en pragmatisk orientert gruppe uten felles filosofi. De hadde verksted og atelierer sammen, samt Galleri 1, hvor Breivik hadde sin første separatutstilling 1974. Breivik sto da i spissen for å introdusere Konseptkunst og Land art i Norge

Galleri 1 i Finnegården ble etter hvert lagt merke til langt utenfor Norges grenser. I 1979 slo Breivik for alvor gjennom i Sverige, og senere i USA, hvor han bodde og arbeidet store deler av 1980-tallet. I 1982 stilte han ut på Guggenheim.

Han har et verkstedet i Nydalen, eier et gammelt misjonshus i Sverige i nærheten av Skånes mange steinbrudd. De siste 17 årene har han dessuten hatt atelier i Beijing.

Han har vært professor i skulptur ved Kunstakademiet, Kungl. Konsthögskolan, i Stockholm 1982-85. Han bor og arbeider i Oslo, Sibbhult i Sverige, New York og i Xiamen i Kina.

Verk

Breivik er en av Norges internasjonale og mest markante billedkunstnere. Han er opptatt av håndverkstradisjoner og har gjennom årene og etter flere reiser verden rundt, studert og brukt forskjellige håndverksteknikker i sine arbeider. Han har ca. 70 utstillinger over hele verden bak seg. Han er innkjøpt av museer og samlinger i Norden, Vest-Europa og Nord-Amerika. Han har utført en rekke offentlige og private utsmykkinger.

Hans tidligste arbeider var forsøk på å materialisere tanker og ideer i rom, ved bruk av stenger, hønsenetting, sandhauger o.l. Breivik har arbeidet med objekter som knytter seg til nyttegjenstander, blant annet årer og båtformer. Fra slutten av 1970-årene og fremover er verkene blitt mer abstrakte.

Øye mot øye

Hans far Thomas Breivik hadde en hodeskalle på skrivebordet sitt som Bård Breivik så hver gang han var på besøk etter foreldrenes skilsmisse.

Sitat - Hver gang jeg sovnet, var hodeskallen det siste jeg så. Min far stjal den i Korskirken som guttunge. Han tok en hel sekk full, men ble oppdaget av min farmor. Hun ble hysterisk og sendte ham tilbake med dem, men han klarte å lure en skalle innunder badekaret. Sitat
Bård Breivik

Verket Øye mot øye fra 1972 er laget av denne hodeskallen som et minne om en karismatisk far, et symbol på Bård Breiviks interesse for antropologi, og som et bilde på hans evne til å provosere og konfrontere. Det ble første gang vist på utstilling i Sverige i 1979.

Fiber

Han har utført kunstserier som Årer fra slutten av 1970-årene og båtformene i serien Fiber fra begynnelsen av 1980-årene. Båtformene i Fiber ble vist på Henie-Onstad Kunstsenter i 1981. Fiber-prosjektet var resultatet av fire måneders arbeidsopphold på Jordans fabrikker i Oslo. På grunn av rasjonalisering skulle børstefabrikken flytte til nye lokaler. Breivik fikk bruke fabrikkens materialer, verktøy og håndverkere for å gjennomføre kunstprosjektet. Det ble en serie på 37 objekter men utgangspunkt i et skall av laminert tre og med fibre av hestehår og svinebust,

Partitur for en lengre samtale

«Partitur for en lengre samtale» ble påbegynt 1983 og er en uavsluttet serie på flere hundre vertikalstilte former. Breivik ønsket å samle tanken som skala, konstruksjon og håndverk i ett verk bestående av mange mer eller mindre selvstendige objekter. Størrelsen på formene er 120cm, og de er utført i forskjellige håndverksteknikker i alle slags materialer, ofte i samarbeid med håndverkere verden rundt. Formene er utført i blant annet japansk lakkarbeid, thailandsk hamret kobber og norsk flettverk.De skal fungere som en form for reisebeskrivelser, skapt med utgangspunkt i inn trykk hentet utenfra. For Bård breibik inneholder hver form ett spesifikt minne, og mennesker, materiale, håndtrykket og plassen.

Sitat Partitur for en lengre samtale har en tendens til å trigge noe hos folk. Det minner om ting de har sett før, i en annen sammenheng. Det er mye det verket handler om, om å formidle noe om hukommelsen, noe om tidens gang - om menneskets uendelige oppfinnsomhet Sitat
Bård Breivik


Arbeider i det offentlige rom

Breivik har i de senere årene arbeidet med kunst i stor skala i det offentlige rom. Prosjektet Citadel (1990) på Skøyen i Oslo var av en midlertidig karakter, hvor intensjonen var å skape miljøer for flere enn dem som går i museer og gallerier. To andre prosjekter er utført for henholdsvis Lillehammer Kunstmuseum og Jussi Björlings plass i Göteborg. Felles for disse er samspillet mellom stein og vann, som synliggjør forholdet mellom det dynamiske og statiske, det harde og det myke, det vertikale og det horisontale.

Torgallmenningen

Et større arbeidet i det offentlige rom, er søylene på Torgallmenningen i Bergen. Prosjektet vakte debatt allerede før det ble utført i 1999.

Tusenårsstaden Gulatinget

Han har også utformet Tusenårsstaden Gulatinget som er et monument over tingstedet. Det består av «Tingveggen», «Tinghella» og «Eldsirkelen», og stedet ble høytidelig åpnet 27. august 2005 av stortingspresident Jørgen Kosmo, og med blant annet statsminister Kjell Magne Bondevik til stede. Gulatinget var et høytidelig samlingspunkt i sin tid. Kunstverket er tenkt å markere et historisk sted, men også skal det være en identitetskaper for stedet og naturen.

Tingveggen skal være et symbol på en historisk møteplass og har et mektig monumentpreg. Den er laget av 22 steiner som er reist på høykant. Kunstverket skal markere et historisk sted og har likheter med andre monument i naturen for eksempel Stonehedge. Den monumentale utformingen gjør at kunstverket blir et symbol for tradisjon, makt og stedets historie. Kunstverket er plassert ute i naturen og tanken er at det skal settes i sammenheng med landskapet, naturen og stedet. Stedets historiske røtter skal være en del av selv kunstopplevelsen, men også naturen er blitt tatt med i utformingen av Tingveggen. Dette viser seg i materialet, stein som finnes i knausene og i landskapet i Gulen

Monumentet skal også ha en praktisk funksjon som scene og bakgrunn for fremsyninger og musikk. Det er også laget et amfi i tilknytning til Tingveggen som gjør at monumentet er i dialog med sine omgivelser i stedet for å stå som et fremmed element i naturen.

Monumentet ble aldri utført slik Bård Breivik hadde tenkt seg. Han hadde en annen utforming av området rundt Tinghellen. Han hadde også tenkt at det skulle lages 50 båtfester. Skissene er laget på rispapir. Da Breivik jobbet med ideer for hvordan vikingenes båtfester så ut, oppdaget han at de i grunnen lignet litt på kinesisk kaligrafi. Noen av skissene ser ut som båtfester. En av dem minner litt om en hund og en kan minnet om en mann eller kvinne. Skissene ble stilt ut på Hattholmen fyr i 2010.

Arbeider

Bård Breivik har hatt en rekke utstillinger, deltatt på gruppeutstillinger, arbeidet med Utsmykninger og er innkjøpt av en rekke institusjoner.

Separatutstillinger, prosjekter (i utvalg)

 • «History» KODE, Bergen (2014)
 • Kunstnerforbundet, Oslo (2011)
 • Bærum Kunstforening, Oslo (2011)
 • Galleri Andersson / Sandström, Umeå (2010)
 • Galleri Anhava, Helsingfors (2009)
 • "Referat 76-08" Sørlandets Kunstmuseum (2008)
 • Galleri Bouhlou, Bergen (2007)
 • Bomuldsfabriken, Arendal (2007)
 • Vida, Öland (2006)
 • Skulpturens Hus, Stockholm (2006)
 • Galleri Brandstrup, Oslo (2006)
 • "Vortex – works in progress" Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo (2006)
 • Galleri Riis, Oslo (2005)
 • Galleri Anhava, Helsingfors (2004)
 • Galleri Riis & Galleri Brandstrup, Oslo (2003)
 • The Chinese European Art Centre, Xiamen (2000)
 • «Man Man Lai» Bomuldsfabriken Arendal (1999)
 • Samtidskunstmuseum, Oslo (1998)
 • Malmö Konstmuseum (1996)
 • Kunstnersforbundet i Oslo (1996)
 • Samtidskunstmuseum, Oslo (1994)
 • German van Eck, New York (1992)
 • Lillehammer Kunstmuseum (1992)
 • Galleri Artek, Helsingfors (1992)
 • Millesgården, Stockholm (1992)
 • Citadel, Oslo (1990)
 • German van Eck Gallery, New York (1990)
 • Centre for Contemporary Art, Chicago (1990)
 • Galleri Stefan Anderson, Umeå (1989)
 • Galleri Artek, Helsingfors (1989)
 • Galleri Riis, Oslo (1989)
 • Festspillutstillingen, Bergens Kunstforening (1988)
 • Edward Thordens Galleri, Göteborg (1988)
 • German van Eck Gallery, New York (1988)
 • «Granit» Belfort Frankrike (1988)
 • Høymagasinet, Galleri Riis, Oslo (1987)
 • Galleri Eklund, Umeå(1987)
 • Galerie Artek, Helsingfors (1986)
 • German van Eck Gallery, New York (1986)
 • Galleri Nordenhake, Malmö (1985)
 • Bergen Billedgalleri (1985)
 • Galleri Riis, Oslo (1985)
 • Norrköpings Konstmuseum (1984)
 • Galleri Nordenhake, Malmö(1983)
 • Galeri Nemo, Eckenförde (1983)
 • Galleri Aronowitsch, Stockholm (1982)
 • Galleri Pictura, Lunds Universitet (1982)
 • Oscarsson-Hood Gallery, New York (1982)
 • «Fiber» Henie-Onstad Kunstsenter Høvikodden (1981)
 • Trondhjems Kunstforening (1981)
 • Galleri Sculptor, Helsingfors (1981)
 • Galleri Wallner, Malmö (1979)
 • Galleri Dobloug, Oslo (1979)
 • Galleri 1, Bergen (1974)

Gruppeutstillinger, prosjekter, festivaler (i utvalg)

 • Third Beijing Art Biennale (2008)
 • Blickachsen IV, Bad Homburg v.d. Höhe (2005)
 • Rikshospitalet, Oslo (1997)
 • La Hora del Norte, Nordisk samtidskunst, Madrid (1995)
 • Juxtaposition, Charlottenborg, København (1993)
 • Sao Paulo Biennale (1991)
 • Wanås Slottspark (1990)
 • Socrates Sculpture Garden, New York (1990)
 • Kulturlandskap Nordland, Narvik (1990)
 • Dörrie Priess Gallery, Hamburg (1990)
 • «Northlands» MOMA, Oxford Trinity College, Dublin (1990)
 • «Meeting in the North» Kunstnernes Hus, Oslo (1989)
 • Forum, Hamburg (1989)
 • «3 Contemporary Norwegian Artists» Centro Culturale Arte Contemporaneo Mexico (1988)
 • «Scandinavia Today» Seibu Museum of Art, Tokyo (1987)
 • «Norealis» DAAD Galerie, Berlin (1987)
 • «Scandinavia Today» Seibu Museum of Art, Tokyo (1987)
 • «La Biennale di Venezia»- Norges representant (1986)
 • «Nordanad» Musée des Arts Decoratifs- Paris & Malmö Konsthall (1986)
 • «Sculpture Unbound», New York (1986)
 • «Art in Norway Today», London (1985)
 • «Kunst in Norwegen Heute» Neue Galerie Aachen (1985)
 • «Borealis 2: The Nordi Biennial» Henie-Onstad Kunstsenter Høvikodden (1985)
 • «ARS '83» Athenaeums Konstmuseum, Helsingfors (1983)
 • «Sleeping Beauty: Scandinavian Art Now» Guggenheim Museum, New York (1982–1983)
 • «Materia/Minne» vandreutstilling Lund/ Helsingfors/ København/ Oslo (1981)
 • «Norwegische Kunst Heute» Kunsthalle zu Kiel (1981)
 • «LYN utstilling» Bergens kunstforening (1980)
 • «Shelter / Öga mot Öga» Liljevalchs Konstmuseum, Stockholm (1977)
 • «Ny Bergensskulptur» Oslo Kunstforening (1972)

Utsmykninger

 • Autolitten ved Auto 23 bygget i Fyllingsdalen (2012)
 • Institutt for Informatikk (IFI), Universitetet i Oslo (2011)
 • Klosterenga, Oslo (2010)
 • Kuben, Bergen og Oslo (2010)
 • Jibon Tari / Boat of Life, Cambonida (2010)
 • Blickachsen 5, Bad Homburg (2005)
 • «Gulatinget» Sogn Fjordane (2004)
 • Klosterenga Skulpturpark, Oslo (1999)
 • «Standing Stones», London (1999)
 • Torgallmenningen, Bergen (1998)
 • Jussi Björling platsen, Göteborg (1994)
 • Lunds Universitet (1993)
 • Lillehammer kunstmuseum (1992)
 • «Citadel», Oslo (1990)
 • Socrates Sculpture Garden, New York (1990)
 • Kulturlandskap Nordland, Narvik (1990)
 • Christieparken, Bergen (1989)
 • Wanås Slottspark (1987)
 • Norsk Hydro, Bergen (1986)
 • «A Wall Cut Through» Borealis I, Høvikodden (1985)
 • Regjeringsbygningen, Oslo (1981)
 • Nationaltheateret Stasjon, Oslo (1980)
 • Laksevåg yrkesskole (1978)
 • Universitetet i Bergen (1976)

Innkjøp

 • Ateneum, Helsingfors
 • Bergen Art Museum
 • Bergen Billedgalleri
 • Centro Cultural Arte Contemporaneo Mexico
 • Fredrik Roos Collection, Rooseum, Malmö
 • Göteborgs Konstmuseum
 • Henie-Onstad Kunstsenter, Høvikodden
 • Kunsthalle zu Kiel
 • Lübeck Museum
 • Malmö Konsthall
 • Malmö Museum
 • Moderna Museet, Stockholm
 • Norrköpings Konstmuseum
 • Power Collection, Sydney
 • Rogaland Kunstmuseum Stavanger
 • Samtidskunstmuseum, Oslo
 • Sara Hilden Art Museum, Tammerfors, Finland
 • Stavanger Art Museum
 • Trøndelag Kunstmuseum Trondheim

Litteratur

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Bård Breivik.

Commons

Commons har multimedia
for Bård Breivik.