Augustinerordenen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Augustinerordenen, augustiner, er en samlebetegnelse for ulike kristne ordner som følger Augustinus regler, blant dem dominikanerne. Augustinerordenen oppsto i slutten av 1000-tallet som blant annet har sin opprinnelse fra Sankt Augustins bispegård i Hippo Regius i Algerie.

Bakgrunn

Augustinerordenen er basert på Sankt Augustins Regel som er utledet fra Augustins skrifter, stadfestet av paven i 1095. I 1150 ble ordenen grunnlagt som klosterorden. Ordensregelen foreskriver felles eiendom, bolig og arbeide, og ble også etterlevet av domkirkenes kanniker, som dannet kapitelklostre som forente prestestillingen med et munkeliv. De kalles også for augustinerkorherrene. Det var også nonnekloster knyttet til ordenen, og nonnene ble kalt for korfruer av Sankt Augustins Orden.

Augustineremittene, en av de fire store mendikantordenene, ble grunnlagt i 1256 som en forening av ulike italienske fellesskaper av eremitter og mistet da sin eremittiske karakter. Denne ordenens mest kjente medlem var Martin Luther.

Augustinerordenen i Norge