Arles

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 43°40′36″N 4°37′40″Ø

Kart

Arles er en kommune i departementet Bouches-du-Rhône i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur sør i Frankrike. Byen ligger på en lav bakke hvor elven Rhône deler seg i to før den når sjøen.

Kulturminner fra romertiden

Arles har en lang historie og var viktig for den romerske provinsen Gallia Narbonensis. Byen ble grunnlagt på 600-tallet f.Kr. og var en viktig gallo-romersk by. Byens første storhetstid varte fram til 480.

De store romerske områdene, som arenaen og teateret er så spesielle at de er blitt integrert inn i byens hus og byggverk. Det romerske teateret fra 1. århundre f.Kr. rommet inntil 10 000 tilskuere. Amfiteateret fra år 90 hadde 20 000 plasser. Begge teatrene ble bygget inn med andre bygninger i løpet av Middelalderen. Amfiteateret ble gjort om til en befestning med 2 kapeller og 212 boliger. Disse tilføyelsene fra etter antikken ble fjernet i 1820- og 1830-årene.

En serie underjordiske konstruksjoner, kalt Cryptoporticus, tjente opprinnelig som fundament for byens Forum (torg).

Konstantins bad ble bygd ved elvebredden på 300-tallet, som del av et større bygningskompleks. Man kan fremdeles se spor etter badstuer, basseng og rørsystemene.

Gatene bærer et klart middelaldersk preg, smale, buete veier som slanger seg mellom gamle byggverk.

Byen romerske og romanske monumenter ble listet som UNESCOs verdensarv i 1981.

Kunstnere

Den nederlandske maleren Vincent van Gogh flyttet hit fra Paris 20. februar 1888. Han bodde i «det gule huset» i 14 måneder, til 8. mai 1889; og skapte mer enn 300 malerier og tegninger i løpet av sin tid i byen. Paul Gauguin flyttet inn med van Gogh 23. oktober til 26. desember 1888, men deres samarbeid kom til en dramatisk slutt. «Det gule huset» ble ødelagt under den andre verdenskrig. Ingen av Van Goghs malerier finnes i dag i Arles.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Arles.