Ara Pacis

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 41°54′23″N 12°28′32″Ø

Ara pacis
Foto: Nina Aldin Thune
Bygningen tegnet av Richard Meier
Foto: Nina Aldin Thune

Ara Pacis, Ara pacis Augustae (latin, Fredens alter) er et monument oppført til keiser Augustus' ære på Marsmarken i Roma. Det ble innviet år 9 f.Kr. Alteret ble reist etter Augustus seier i Spania som innledet er periode med fred. Alteret er en rekonstruksjon som inneholder originale deler.

Ikonografi

Monumentet bestod av et offeralter, omgitt av en mur i form av plater med relieffer som hadde symbolsk-mytologiske motiver, en offerprosesjon og dekorative vekstmotiver. Alteret har en detaljert figurfrise som forteller om en offerhandling der den keiserlige familien go de fremste prestene deltar. her er også mytologiske frems tillinger av gudinnen Roma, tvillingene Romulus og Remus som dier ulvinnen, Aeneas og moder Jord fremstilt som symbol for fred. Det var første gang Carrara-marmor ble brukt til et større skulpturverk.

Selve blomsterfrisen ble studert rundt 1960 av Hans Peter L'Orange ved Det norske institutt i Roma som hevdet at de dominerende rankene av akantus skrur seg oppover og er mer enn ren dekorasjon, men en skildring av vekst- og fruktbarhet i kjølvannet av alle disse i krigene. Nede i buskaset ser man øgler og andre dyr.

Historie

Alterets grunnmurer lå gjemt under et palass ved Corsoen i Roma, i 1568 kom noen av relieffplatene for dagen og 1937–38 ble resten gravet ut. Ara Pacis ble 1938 gjenreist på Tiberstranden, i nærheten av det opprinnelige sted. Fredsalteret er et hovedmonument innenfor den augustéiske klassisisme.

Bygningen som omgir alteret sto ferdig i 2006 og er oppført av arkitekten Richard Meier.

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Ara Pacis.

Commons

Commons har multimedia
for Ara Pacis.