Apostelen Thomas

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Apostelen Thomas
apostel og martyr
Dåpsnavn:  Thomas / Didymus
Født:  ?
Død: trad. 3. juli 72
Helligkåret:  Umiddelbart etter sin død
Anerkjent:  Alle kirke­samfunn som har helgenkult
Festdag:  3. juli
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  India, Pakistan, St. Thomas, Goa, Vatikanstaten, Urbino, Parma, Riga, arkitekter, bygnings­arbeidere, land­målere, tømmer­menn, murere, stein­hoggere, teo­loger, mot blindhet og rygg­smerter, for et godt ekteskap
I kunsten:  Finger i såret i Jesu side, som eldre mann med spyd eller lanse, med vinkel


Tomas var en av Jesu tolv apostler.

I Bibelen fortelles det at han tvilte første gang han traff Jesus etter oppstandelsen. Da Jesus viste ham sårene på hendene og føttene, ble han overbevist. Ifølge gammel muntlig tradisjon ble han drept 3. juli år 72, ved å bli stukket ned med en lanse eller et spyd fra bakhold av en hedning.


Thomas har tilnavnet «Didymos», tvilling. Mange mener han må ha hatt en tvillingbror eller -søster, og en legende vil ha det til at han var Jesu tvillingbror. Mest kjent er historien om «Thomas tvileren». Helt sør i India, langs det som er kjent som Malabarkysten, er det en stor befolkning av kristne som kaller seg Thomas-kristne. Det har med sikkerhet vært kristne der siden svært tidlige tider, og i sin liturgi bruker de former og et språk (syrisk) som uten tvil kom fra Mesopotamia og Persia. De hevder at de opprinnelig ble evangelisert av apostelen Thomas personlig. De har en gammel muntlig tradisjon som sier at han etablerte syv kirker i Malabar. Deretter dro han østover til Coromandelkysten, hvor han led martyrdøden, ved å bli stukket ned med en lanse eller et spyd. En annen tradisjon hevder at han fortsatt ligger gravlagt i et sted i India som nå heter San Tome. Dette er ikke historisk bevist.


Thomas avbildes vanligvis som Tvileren, gjerne med fingeren i såret i Jesu side, men han vises også som en eldre mann med spyd eller lanse. Thomas' symbol er en vinkel, som henviser til hans bedrifter som byggmester, men det betyr også at han ikke ville tro før han hadde målt.

I katolsk tradisjon er han skytshelgen for India og Pakistan, Portugal, St. Thomas, Goa, Kirkestaten, Urbino, Parma og Riga, arkitekter, bygningsarbeidere, landmålere, tømmermenn, murere, steinhoggere og teologer; mot blindhet; ved ryggsmerter; for et godt ekteskap.


Commons

Commons har multimedia
for Apostelen Thomas.