Apostelen Taddeus

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Apostelen Judas Taddeus)
Hopp til: navigasjon, søk
Apostelen Taddeus
2010 07 21 Holt Kirke 098.jpg
Dåpsnavn:  Judas Taddeus
Vernehelgen:  for Goslar; for de desperate situasjoner og i ytterste nød.
I kunsten:  en klubbe, hans martyrinstrument, eller også en kule. Han er ofte avbildet med en fisk, åre eller anker eller med en bok


Taddeus eller Judas Taddeus (Matt.10, Mark.3) var en av Jesu tolv apostler. I to lister over apostlene blir han kalt Judas, sønn av Jakob.

Taddeus kalles «Judas, Jakobs sønn» hos Lukas mens Johannes kaller ham «Judas, ikke Iskariot» . Hos Matteus og Markus kalles han Taddeus eller Lebbeus. Mer vet vi ikke med sikkerhet om ham. Judas Taddeus var lenge «den glemte apostel» fordi han hadde samme navn som forræderen Iskariot. Et bevis på at han var glemt, er at det nesten ikke finnes kirker som er viet til ham.

Sitat Legenden forteller at Simon Seloten og Judas Taddeus var brødre. Judas dro til kong Abgarus og helbredet ham for en sykdom og virket som misjonær i hans rike, mens Simon var misjonær i Egypt. De møttes i Persia, hvor de ble utsatt for to trollmenn, Zaroes og Arfaxat, som tryllet frem giftige slanger. Men de to apostlene svarte med å dra frem kobraer og huggormer fra sine klær og kastet dem på trollmennene. På grunn av all sytingen og klagingen måtte de imidlertid få slangene til å suge opp giften igjen fra sine bitt. Senere, da de to apostlene raserte et hedensk tempel, kom en rasende folkehop ledet av de to trollmennene. Men da måtte forsynet stå de to bi med voldsomme lynnedslag så hopen ble drept. Kongen forsto at det var klokest å la seg kristne først som sist, og lot seg døpe med hele sitt folk. Men tross all suksess ble de begge martyrdrept i år 71. Sitat
katolsk.no

I kunsten er Judas' vanligste emblem en klubbe, hans martyrinstrument, eller også en kule. Han er ofte avbildet med en fisk, åre eller anker, som viser til en antatt fortid som fisker. Som alle apostler kan han også ses med en bok. Anker er for øvrig symbol på håp, noe som kan være passende for en skytshelgen for desperate situasjoner.


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Apostelen Taddeus.