Apostelen Jakob

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Apostelen Jakob
2010 07 21 Holt Kirke 093.jpg
Apostel
Dåpsnavn:  Jakob
Født:  ca. 0
Død: ca. 44 Jerusalem
Helligkåret:  Umiddelbart etter sin død
Anerkjent:  Den katolske kirke
Festdag:  25. juli
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Spanias nasjonal­helgen, Uruguays andre skyts­helgen (med Apostelen Filip). Skyts­helgen for krigere, arbeidere, buntmakere, apotekere, farge­handlere, voks­støpere, smeder, hatte­makere og pile­grimer, for vær og jordens grøde, mot reumatisme
I kunsten:  Med musling­skjell i hatten sverd, kors, pilegrimsstav, bok eller skriftrull (apostelsymbol). Han fremstilles også som ridder.


Apostelen Jakob, (Jakob, sønn av Sebedeus) også kalt Jakob den store eller Jakob den Eldre (antatt død år 44), var sønn av Sebedeus og Salome og bror til Johannes. Han var en av Jesu disipler. Jesus kalte brødrene «Tordensønnene» (latin: Boanerges), angivelig grunnet deres lettbevegelige og oppfarende temperament.

Jakob kalles «den Eldre» eller Major til forskjell fra den andre apostelen Jakob »den yngre» (Jacobus Minor). Betegnelsen Major har ingen ting med alder å gjøre, men betyr at han ble kalt til disippel tidligere enn Jakob den Yngre.

Jakob var en av Kristi tre nærmeste apostler sammen med Peter og Johannes. Jakob var den første av apostlene som led martyrdøden, idet han ble halshogd med sverd på kong Herodes Agrippa Is ordre for å tekkes de jødiske motstanderne av kristendommen. Dette skjedde omkring påske i år 44. Det finnes også beretninger om at Jakob ble gravlagt i Jerusalem, og at hans legeme ble flyttet til Spania da muslimene erobret Palestina på 700-tallet.

Det finnes ikke noen kjent tidlig referanse til Jakob i Spania, men kirken i Compostela er bygd på et sted hvor det var en tidlig kristen kirkegård og hvor en ukjent helgen ble gravlagt. I den senere middelalder var Jakobs relikvieskrin i Santiago de Compostela et av de største valfartssteder i kristenheten, større enn både Jerusalem og Roma.

Jakob har blitt fremstilt i kunsten med et muslingskjell i hatten, i Danmark kaller man det et «Ib-skal» (Ib er en form av navnet Jakob). Han blir også fremstilt med sverd, kors, pilegrimsstav, bok eller skriftrull (apostelsymbol). Han fremstilles også som ridder.