Apostelen Filip

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Apostelen Filip
2010 07 19 Austre Moland kirke 059.jpg
Dåpsnavn: 
Festdag:  14. november
Se også:  Biografi
Vernehelgen:  Skytshelgen for Dieppe, valkere*, garvere, konditorer, posteimakere, kremmere og hattemakere, Uruguay (med St. Jakob den Eldre), Luxembourg, Speyer, Sorrent, Brabant, Philippeville


Filip var ifølge Bibelen en av Jesu apostler. Han var fra Betsaida. Han er ikke den samme som evangelisten Filip. Ifølge flere tidlige kristne skribenter var han gift og hadde flere døtre. Ifølge en tradisjon misjonerte han i flere steder i Lilleasia og led til sist martyrdøden på et Filipkors.

Virke

Apostelen Filip var fisker frå Betsaida i Galilea, og sansynligvis en av disiplene til Døperen Johannes da Jesus kalte han til seg. Johannesevangeliet forteller at det skjedde dagen etter at Peter og Andreas var kalt.[1] Filip og Andreas var de eneste av apostlene som hadde greske navn, og da noen grekere ville se, var det Filip de tok kontakt med.[2]

Hvor det ble av Filip etter at apostlene var samlet den første pinsen, er usikkert, tradisjonen er vag. Etter tradisjonen skal Filip ha misjonert i For-Asia (Sørvest-Asia) og Skythia, det nåværende Sør-Russland. Det er mulig og til og med trolig at han deretter forkynte evangeliet i Frygia og døde mellom år 54 og 90, som martyr eller ikke, i Hierapolis.[3] , som hevdet å ha hans og hans døtres grav. Etter legenden ble han korsfestet i år 81 under keiser Domitian.


Filips relikvier kom senere til Konstantinopel og Roma, og andre relikvier befinner seg i Troyes, Köln, Praha, Andechs, Paris, Toulouse og andre steder.

Arkeologer mener de har funnet apostelen Filips grav i det vestlige Tyrkia. Graven er funnet i ruinene etter en kirke som ble utgravd i juni 2011 i Pamukkale, som i antikken var kjent som Hierapolis. Her skal Filip ifølge tradisjonen ha lidd martyrdøden ved korsfestelse. Apostelens grav er fortsatt ikke åpnet.

Fremstilling i kunst

Filip blir fremstilt med latinsk eller Antoniuskors (T-formet) som tegn på hans martyrium, eller med brød, som henviser til hans deltakelse i brødunderet. Når han avbildes med et langt kors, kan det henvise til våpenet han i følge Legenda Aurea drev bort en drage fra Mars' tempel med. Filip avbildes gjerne som svært ung.

Referanser

Eksterne lenker