Antependium

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Antependium, St. Patrick-katdralen i Dublin.
Foto: Frode Inge Helland
Antependium på prekestolen i Bagsværd kirke, Danmark, utført veveren av Linn Utzon.
Foto: Frode Inge Helland

Antependium, flertall antepedia (av lat. til å henge foran), forheng eller mer spesifikt i kristen sammenheng, forheng på forsiden av alterbordet på alter, alterklede som alterfrontale, er et dekorativt klede som pryder alteret, prekestol, stativ eller bord, ofte rikt utsmykket og av kostbart materiale. Opprinnelig var tre eller fire sider dekket, men på 11-1200-tallet var det bare fremsiden som ble dekket.

Et antependium henger ned fra det det måtte dekke og pryde og må ikke forveksles med alterduk som brukes under gudstjenesten, eukaristien eller alterkledet som dekker toppen av av selve alterbordet, mensa.Prekestol

På prekestolen og lesepulten kan det benyttes et et antependium ved at tekstil henger ned fra bokbrettet. Disse tekstilene kalles prekestolklede og lesepultklede. Vanligvis er disse tekstilene i liturgiske farger og har enkel motiver.

Som regel pleier fargen på antependiet følge de liturgiske fargene i kirkeåret.

Historie

En begynte å bruke antependier i den kristne kirken på 400-tallet. De var av tøy og rikt dekorert med broderte bilder. Det eldste bevarte finnes foran høyalteret i Basilica di Sant'Ambrogio i Milano.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Antependium.