Anna av Jerusalem

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Anna av Jerusalem
Trastevere.4.jpg
Jomfru Marias mor
Dåpsnavn:  Anna, Hannah
Helligkåret:  Oldkirkelig tid
Anerkjent:  Universelt
Festdag:  26. juli (vest)/9. september (øst) (sammen med Joakim
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Bretagne, Firenze, Innsbrück, Napoli, for gravide, mødre, enker, søstre, husmødre, kvinnelige arbeidere, hushjelper, bergverksarbeidere, gullsmeder, vevere, dreiere, kunstsnekkere, møllere, kremmere, seilere, skreddere, for et lykkelig giftemål og for ekteskapet, for en god fødsel og for fruktbarhet, for regn; mot uvær; for gjenfinning av mistede gjenstander; for Søstrene av den hellige Anna
I kunsten:  Særlig sittende med Maria på fanget, som i sin tur har Jesusbarnet på fanget (se Anna selvtredje)


Anna av Jerusalem eller bare Anna var ifølge tradisjonen Jomfru Marias mor. I kristen tradisjon har hun dermed en spesiell rolle, som oppdrager for Maria og som mormor til Jesus Kristus. Dette er spesielt fremtredende i de kirker som praktiserer helgenkult. Verken hun eller mannen Joakim er nevnt i Det nye testamente. Det eldste skriftet som nevner dem er Jakobs protoevangelium fra det 2. århundre; det er ingen grunn til å feste lit til det som en historisk korrekt fremstilling. Men i mangel på kunnskap om dem kalles de Anna og Joakim.

Fremstillinger

Anna er ofte kjent under tilnavnet Anna selvtredje, som viser til den vanligste fremstillingen av henne i kunsten: Sittende med Jomfru Maria på fanget, som i sin tur har Jesusbarnet på fanget.

I Mariasykluser er hun gjerene avbildet sammen med Joakim ved den gyldne porten.

Legenden

Sitat St. Anna, Sancta Mater Sanctissimae Virginis Mariae, «den allerhelligste jomfru Marias hellige mor», var gift med Joakim, og de stammet begge fra Davids slekt. De førte et gudfryktig og rettskaffent liv, men til deres sorg var deres ekteskap ufruktbart, og det ble regnet for en skam på den tid. Men etter tjue år fikk de svar på sine bønner ved at en engel forkynte at de skulle få en datter ved navn Maria, som ville bli æret i hele verden. Og Anna ble gravid kun gjennom et kyss fra Joakim.

Legenden forteller at Joakim og Anna hadde lovt Herren at deres barn skulle gis til templet for å tjene Ham. Den apokryfe beretningen forteller at jomfru Maria derfor som barn ble gitt til tempelet i Jerusalem som et offer til Gud og tjente der i 11 år.
Tolv friere konkurrerte om Marias hånd. De tolv gikk til ypperstepresten, for at han skulle dømme mellom dem. De betrodde sine staver til ypperstepresten, og på Josefs stav skjøt det ut friske skudd for å vise at han var den utvalgte. Apokryf er også fortellingen om at Josef var en gammel mann som hadde vært gift tidligere, og at Jesu «brødre» som omtales i evangeliene, er Josefs barn fra første ekteskap.

Sitat
Katolsk.no

Innen kirken

I Den katolske kirke er hun formelt omtalt som «Guds allerhelligste mors hellige mor».

Anna feires i vestkirken sammen med sin mann Joakim den 26. juli. Det er også en tilleggsfest den 9. desember, dagen etter festen for Marias uplettede unnfangelse. I østkirken feirest paret sammen den 9. september.

Anna var før reformasjonen en viktig helgen i Norge. Dette skyldes dels hennes patronat for en rekke grupper, men også at flere ordenssamfunn fremmet kulten for Anna og Joakim, ikke minst fordi de var et forbilde for ektepar. Anna ble også sett som bildet på den perfekte mormor.

Relikvier

Relikviene hennes skal ha blitt brakt til Konstantinope] i 710. I 1333 var de fortsatt i Hagia Sophia. De ble så delt mellom Jerusalem og Roma; i Roma har man avbildninger av henne fra det 8. århundre i Santa Maria Antiqua.

Senere har en rekke steder hevdet at de har relikvier fra Anna: Düren i Rhinland (hodet), Wien (en arm), Apt-en-Provençe, Canterbury, Reading og Durham. Ifølge tradisjonen i Apt ble hennes legeme bragt dit av Lasarus, gjemt av Auspicius i det 4. århundre og så gjenfunnet under Karl den store. I 1664 ble de lagt i et vakkert kapell. Hodet ble ifølge en annen tradisjon oppbevart i Mainz inntil 1510, da det ble stjålet og bragt til Düren.

Det er ikke samsvar mellom de forskjellige tradisjoner, og det er derfor ingen sikker viten om hvorvidt noen av de angivelige relikvier er ekte.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Anna av Jerusalem.