Andrew Smith

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Andrew Lawrenceson Smith)
Hopp til: navigasjon, søk

Andrew Lawrenceson Smith også kjent som Anders Lauritzen Smith (født i Braco ca. 1620, død ca. 1694) var en skotsk håndverker, treskulptør og maler som var sentral i Stavangerrenessansen og dekoreringen av Stavanger domkirke.

Da han kom til Norge, bosatte han seg først i Bergen, men flyttet etter hvert til Sola, der han fikk seg en gård. Anders Smith regnes som en av de aller største kunstnerne innen bruskbarokken. Det kalles bruskbarokk fordi utskjæringene minner om buene i et øre.

På 1650-tallet fikk han i oppdrag å lage en ny prekestol til Stavanger domkirke. Den praktfulle prekestolen, antatt laget av skotten Andrew Lawrencesson Smith kom på plass i 1658 – og er betegnet som et av de mest betydelige kunstverk i Norge fra barokktiden. I tillegg laget han de fem familieepitafiene som henger på veggene i våpenhuset og i skipet. Han var laget flere altertavler og annen kirkekunst i området. Han var gift med Maren Knudsdatter.

Dagens prekestol har en antatt ble laget i 1658 av Anders Lauritsen Smith. Det er hevdet at han på 1650-tallet fikk i oppdrag å lage en ny prekestol til Stavanger domkirke av lensherren Henrik Below. Prekestolen kom på plass i 1658 – og er betegnet som et av de mest betydelige kunstverkene i Norge fra barokktiden. I tillegg er det hevdet at han laget de fem familieepitafiene som henger på veggene i våpenhuset og i sideskipene. Det er imidlertid ikke skriftlige spor etter ham i kildene som billedhogger.[1] Det er blitt reist tvil om Anders Lauritzen både har skåret og malt prekestolen og epitafienes rammeverk i domkirken, og i tillegg er kunstneren bak familieportrettene i domkirken.[2] [3] Andreas Emil Erichsen mente at flere av epitafiene i Domkirken er laget av Peiter bilthugger.[4]

Referanser

  1. Bård Amundsen: Forskere har oppdaget at noe ikke stemmer med Norges flotteste barokkunst fra 1600-tallet, Forskning.no, 191.11.2022 - https://forskning.no/kunst-kunsthistorie/forskere-har-oppdaget-at-noe-ikke-stemmer-med-norges-flotteste-barokkunst-fra-1600-tallet/2109287.
  2. Bård Amundsen: Forskere har oppdaget at noe ikke stemmer med Norges flotteste barokkunst fra 1600-tallet, Forskning.no, 191.11.2022 - https://forskning.no/kunst-kunsthistorie/forskere-har-oppdaget-at-noe-ikke-stemmer-med-norges-flotteste-barokkunst-fra-1600-tallet/2109287.
  3. Lise Chantrier Aasen og Hilde Smedstad Moore: «Stavanger domkirkes barokke inventar under lupen: Hvem har skåret og hvem har malt?», Norske Konserves, 2001/2
  4. Andreas Emil Erichsen: Samlinger til Stavangers historie. B. 1 : Stavangers Retsprotokoller 1617-1683 i uddrag (nb.no)

Eksterne lenker