Andrea di Cione

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Andrea di Cione Arcangelo.

Andrea di Cione Arcangelo også kjent som Andrea Orcagna, f. ca. 1308 i Firenze, d. 1368 samme sted, var en italiensk maler, billedhugger, arkitekt og regnet blant de fremste av sin generasjon.

Bakgrunn

Andrea di Cione: Orsammichele-tabernaklet.

Orcagno var sønn av en florentinsk gullsmed. Ifølge Vasari (200 år etterpå) studerte han hos Andrea Pisano og Giotto di Bondone, hans yngre brødre Jacopo di Cione og Nardo di Cione var også arkitekter, skulptører og malere.
I 1343 fikk han medlemsskap i St. Lukas gilde som maler.
Ni år senere ble han også medlem som murmester.
I maleriet vendte han tilbake til de tilbaketrukne og monumentale figurfremstillingene i det bysantinske maleriet. Han arbeidet vanligvis sammen med sine brødre Nardo, Jacopo og Matteo di Cione, som alle var sterkt influert av Giottos naturalisme.

Liv og virke

Andrea di Cione: Fra Den hellige jomfrus gåtefulle liv. Relieff.
Andrea di Cione: Alterstykke i Strozzi-kapellet i Santa Maria Novella, Firenze.
Nardò og Andrea di Cione: Dødens triumf, detalj.
Domkirken i Orvieto.
Foto: Markus Bernet
 • 1343 medlem som maler i St. Lukas gilde.
 • 1352 medlem som murmester i St. Lukas gilde.

Fragmenter av Profetene utført av Orcagna og hans brødre er blitt avdekket i Santa Maria Novella sammen med deler av Dødens triumf, Dommens dag og Helvete i kirken Santa Croce .

Nardò, den eldste av brødrene malte den berømte fresken Dommens dag som ennå kan sees i Strozzi – kapellet i Santa Maria Novella, en komposisjon inspirert av inspired Divina Commedia og som består av de tre delene Dommen, Paradiset, og Helvete.

Denne fresken er tidligere feilaktig blitt attribuert til Orcagna (Andrea) , som ble den mest berømte av Cionibrødrene. Men Lorenzo Ghiberti bevitner at det er et verk av Nardò.

Likeledes er Dødens triumf, Dommens dag og Helvete i Campo Santo i Pisa er på grunnlag av likhetstrekk med fresken i Santa Maria Novella vanligvis attribuert til Nardò og Andrea di Cione. Begge disse brødrene var registrert i Firenzes malergilde i 1357.

Samme året utarbeidet Orcagna i samarbeid med Francesco di Talento planer for utvidelsen av Santa maria di Fiore.

 • 1355 utnevnt til hovedarkitekt for Orsanmichele i Firenze hvor han i detalj utførte et tabernakel i marmor med fremstilling av Døden og Marias himmelfart.
 • 1358 utførte mosaikker på fasaden til katedralen i Orvieto. Vasari gjør Andrea Pisano til hans læremester i skulpturkunst, men denne æren tilfaller heller Neri di Fieravante, hans velgjører, da han i 1352 ble immatrikulert i ”Gildet for mestere i stein og tre”.
 • 1359 hovedarkitekt for katedralen i Orvieto og utførte den store mosaikken i fasaden.

Ifølge Vasari, tok Orsammicheles brorskap offergavene som ble gitt til Den hellige jomfru under pesten i 1348 og brukte dem til å bygge et rikt utsmykket tabernakel i marmor. Orcagna ble betrodd utførelsen av dette verket som han gjorde ferdig i 1359.

Burckhardt anser på grunnlag dets prakt og rike arkitektoniske utforming og dets dekor som det mest fullendte verket i sitt slag i den italienske gotikken.

Den hellige jomfrus gåtefulle liv er fremstilt i basrelieff med en rekke allegoriske figurer som viser dydene. Kunngjøringen om Marias død og himmelfart er særlig verdt å merke seg. Dette tabernaklet til Orsammichele er Orcagnas eneste autentiserte skulpturale verk, men hans stil kan gjenkjennes i Bebudelsen i Santa Croce og i basrelieffene i kampanilen i Santa Maria del Fiore representerer Dyden og De frie kunster. .

 • I 1357 Tommaso di Rossello Strozzi gir Orcagna i oppdrag å male et alterstykke for det samme kapellet hvor Nardò hadde malt freskene.

Dette stykket er delt i fem deler: I midten troner Kristus med en pyramideformet krone over øyenbrynene, to små engler musiserer ved hans , ved Kristus høyre hånd er Den Hellige jomfru som presenterer St. Thomas av Aquinas for ham. Ved hans venstre hånd er et bud som viser Kristus en knelende St. Peter.
I de siste to feltene sees på en side St. Laurentius og St.Paulus og på den annen side At. Mikael og Santa Katarina. .
Orcagna ble i det påfølgende år gitt i oppgrag å å male livet til Den hellige jomfru på korveggene i Santa Maria Novella. Disse maleriene ble ødelagt av fukt, men ble restaurert av Ghirlandajo som fikk inspirasjon av ”Orcagnas oppløftende oppdagelser” (Vasari).

Verk

Det eneste bevarte verk som man med høy grad av sikkerhet blir tilskrevet Orcagna er hans berømte alterstykke (1537) i Strozzi-kapellet i Santa Maria Novella i Firenze. Det viser Frelseren med Madonna og helgener.

 • De viktigste av Orcagnas malerier som har blitt bevart er:
 • St. Matteus, malt i samarbeid med broren Jacopo for Santa Maria Novella, og som nå befinner seg i Uffizziene.
 • Jomfruen med engler i Somzée-samlingen i Brüssel.
 • St. Berhards visjon, i Firenzes akademi
 • Jomfruens kroning, utført for San Pier Maggiore, Firenze, nå i National Gallery, London.

Eksterne lenker