Andrea Pisano

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Andrea Pisano (født i 1270, død i 1348), også kjent som Andrea da Pontedera, var italiensk billedhugger og arkitekt. [1].)

Liv og arbeid

Han gikk først i lære hos en gullsmed. Pisano ble senere en elev av Mino di Giovanni omkring 1300, og arbeidet med ham på skulpturen for S. Maria della Spina ved Pisa. Men det er i Firenze at hans hovedarbeider ble skapt, og hans modne stil var mer påvirket av Giotto enn av hans tidligere mester.

Han har utført Sørportalen på Battistero di San Giovanni. Arbeidet begynte i 1330, og verket var endelig ferdig i 1336. Han arbeidet også på Giottos kampanile i Firenze.

Pisano er en av de sene middelalderbilledhuggerne som leder skulpturen inn mot renessansen. Hans skulpturer, og mange relieffer nærmer seg en mer realistisk synsmåte når det gjelder den menneskelige figuren enn gotikkens stil og ideal. Andrea Pisano anses å ha vært påvirket av Giotto, og tros å ha hatt samme betydning for skulpturens utvikling som Giotto for maleriets utvikling.

Referanser

  1. (Andre kilder beretter at han var født omkring 1290 og døde i 1348 eller 1349, Murray, P. & L. (1996). Dictionary of art and artists. Penguin Books. ISBN 0-14-051300-0.
Commons

Commons har multimedia
for Andrea Pisano.

Eksterne lenker