Alvøen hovedbygning

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Alvøen hovedbygning
Alvoeen - 012.jpg
Alvøen Foto: Nina Aldin Thune
Byggeår:  1797
Endringer:  1835
Materiale:  treFasade mot Nord

Alvøen hovedbygning er hovedhuset fra Fasmers lystgård fra 1797-1808. Bygningen ligger i Alvøen i Laksevåg bydel i Bergen. Senere flyttet familien hit og huset ble også brukt som direktørhus inntil det ble åpnet som museum i 1983, i regi av Vestlandske kunstindustrimuseum. Da hadde det siste medlemmet av familien flyttet fra huset. Bygningen er idag administrert av Bymuseet i Bergen.

Bygningen ble oppført i 1797 og fikk sin nåværende form etter en ombygning i 1835. I 1931-32 ble interiøret utvidet og modernisert. Huset har vært fredet siden 1923. Stiftelsen «Alvøens Hovedbygning» ble opprettet i 1953 og består av hovedbygningen med innbo og samlingen og en eiendom på ca 58 mål med hage og park.

Stedets historie

Alvøen hovedbygning
Foto: Nina Aldin Thune
Lysthuset
Foto: Nina Aldin Thune
Storstuen
Foto: Nina Aldin Thune
Spisestuen
Foto: Nina Aldin Thune
Porselenskammeret
Foto: Nina Aldin Thune
Maleri som henger i hovedhuset Bygningen og lysthuset kan sees til høyre.
Foto: Nina Aldin Thune
Panorama over Alvøen fra 1808 malt av I.C.Johnsen
Grønnestuen
Foto: Nina Aldin Thune

I 1744 ble halvdelen av kruttmøllen i Alvøen kjøpt av Diedrich Jansen Fasmer (1706-70). I 1797 bygget Heindrich Jansen Fasmer (1766-1836) hovedhuset på gården. Familien brukte eiendommen som en lystgård og familien bodde fast i Strandgaten 129 som var deres bolig i flere slektsledd. I 1808 solgte han Strandgaten 129 og bosatte seg i Alvøen.

Heindrich Jansen Fasmer var konsul og kjøpmann og senere også en av Bergens største skipsredere. I Strandgaten 129 drev han handel med tran, fisk, og skinn. I Alvøen hadde han kruttmølle, salpeterverk, oljemølle og papirfabrikk.

Bygningen historie

Bygningen ble oppført i 1797 og fikk sin nåværende form etter en ombygning i 1835. Samtidig med oppføringen av hovedhuset ble hagen bygget ut og det åttekantete lysthuset bygget. Lysthusets vindfløy har årstallet 1797.

I 1835 ble hovedhuset forandret av Hans Berent Fasmer som bygget til en ny fløy i øst. Arkitekten for dette skal ha vært Herman Foss.

I 1931-32 ble interiøret utvidet og modernisert. Huset har vært fredet siden 1923. Stiftelsen «Alvøens Hovedbygning» ble opprettet i 1953 og består av hovedbygningen med innbo og samlingen og en eiendom på ca 58 mål med hage og park.

Bygningen

Hovedhuset slik det så ut da det var nytt kan ha vært et vinkelhus med to fløyer, hver i en etasje og med hver sin midtark. Da det ble bygget ut i 1835 ble det bygget en østfløy symmetrisk med vestfløyen. Midtbygningens hovedfasade ble forandret for å følge symmetrien i hele anlegget, og det ble bygget en bred midtark. Det ble også foretatt store forandringer ved den opprinnelige del av hovedbygningen.

Hovedfasaden fikk to symmetrisk plasserte inngangsdører, el lignende løsning som på Måseskjæret og Krohnstedets pakterbolig. Hver dør fører inn til en gjennomgående gang, den dører inn til store stuer. Den gamle storstuen ble liggende midt i anlegget.

Huset har en rekke gjenstander etter familien Fasmer. Her finnes møbler fra 1700 og 1800-tallet, et porselenskammer med kinesisk porselen, franske landskapstapeter med jaktscener og en rekke andre gjenstander.

Hagen

Hagen ble bygget ut iforbindelse med reisingen av det første hovedhuset. Havehuset, et åttekantet lysthus bærer årstallet 1797. Da huset var bygget ut i 1835 dannet det sammen med uthusene et atrium som åpner seg mot sør. En vakker geometisk blomsterhave strekker seg frem til lysthuset og lengre i sør ligger kjøkkenhagen. innhegnet av hekk og gjerde.

Litteratur

  • Alvøen 1797 står støtt på egne ben; A Magasinet nr 49, 1978
  • Trumpy, Bjørn; Bergenske lyststeder, Bergen 1977

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Alvøen hovedbygning.