Aloïs Riegl

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Alois Riegl)
Hopp til: navigasjon, søk
Alois Riegl, ca. 1890

Alois Riegl (født 14.januar 1858 i Linz, død 17. juni 1905 i Wien var en østeriksk kunsthistoriker. Han var en av hovedfigurene i dannelsen av kunsthistorie som en selvstendig akademisk disiplin. Han var også en av grunnleggerne av Wienerskolen i kunsthistorie. Han var blant annet interessert i romersk kunst og verdsatte den romerske kunst for sin egen del og så ikke på den som en degenerasjon av gresk kunst.

Arbeid

Alois Riegl var ved siden av Heinrich Wölfflin grunnleggeren av den deskriptivt formale stillæren i kunstvitenskapen. I sine arbeider har han foretatt inngående studier av formspråkets utvikling, delvis basert på den fremvoksende sansepsykologien. Gjennom innføringen av begrepet Kunstwollen frigjorde Riegl kunsthistorien fra den normative estetikken og gjorde det mulig å betrakte perioder som senantikken, som til da var blitt ansett som en forfallsperiode, ut fra dens egne forutsetninger.

Verneverdier

Aloïs Riegl minnesmerkefilosofi er et viktig bidrag til kulturminnevernet og Dag Myklebusts artikkel: Verditenkning en arbeidsmetode i bygningsvern bruker dette til å utvikle et verdisystem for bevaring, verneverdier.

Riegl mente at alle overleverte vitnesbyrd om menneskelige gjerninger har historisk verdi. Kunstviljen endrer seg i tid og rom. Et hovedpoeng er at den kunstneriske smaken forandrer seg og at målestokken for kunstverdien er i hvilken grad kunstverket samsvarer med betrakterens smak. Betegnelsen minnesmerke er subjektiv og tatt i bruk av oss. Minnesmerker har en erindrings verdi. Dets historiske verdi ligger i at det representerer et trinn i utviklingen av den menneskelige skapervirksomhet. Historikerens oppgave blir å konservere minnesmerket i den tilstand det er overlevert og deretter sørge for vedlikehold. Minnesmerkepleien må leve i konfliktfylt sameksistens med bruksverdien.

Konflikten er ikke stor, menneskenes bruk er en del av naturkreftenes levende spill. Minnesmerker som vi er vant til å se befolket ville virke forstemmende dersom de lå øde.

Verk

 • Die ägyptischen Textilfunde im Österr. Museum (Vienna, 1889).
 • Altorientalische Teppiche (Leipzig, 1891).
 • Stilfragen (Berlin, 1893). Tr. E. Kain, Problems of style (Princeton, 1992).
 • Volkskunst, Hausfleiß, und Hausindustrie (Berlin, 1894).
 • Ein orientalischer Teppich vom Jahre 1202 (Berlin, 1895).
 • Die spätrömische Kunstindustrie nach den Funden in Österreich-Ungarn (Vienna, 1901). Tr. R. Winkes, Late Roman art industry (Rome, 1985).
 • "Das holländische Gruppenporträt," Jahrbuch des allerhöchsten Kaiserhauses 22 (1902), 71-278. Tr. E.M. Kain and D. Britt, The Group Portraiture of Holland (Los Angeles, 1989).
 • Der moderne Denkmalkultus, sein Wesen, seine Entstehung (Vienna, 1903). Tr. K. W. Forster and D. Ghirardo, “The modern cult of monuments: its character and origin,” Oppositions 25 (1982), 21-50.
 • Die Enstehung der Barockkunst in Rom: Vorlesungen aus 1901-1902, ed. A. Burda and M. Dvořàk (Vienna, 1908).
 • Gesammelte Aufsätze, ed. K.M. Swoboda (Augsburg, 1929).
 • Historische Grammatik der bildenden Künste, ed. K.M. Swoboda and O. Pächt (Graz, 1966). Tr. J.E. Jung, Historical grammar of the visual arts (New York, 2004).

Eksterne lenker