Alexis de Chateauneuf

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Alexis de Chateauneuf; litografi av E. von Speckter etter et maleri av Robert Schneider omkring 1845

Alexis de Chateauneuf (født 18. februar 1799 i Hamburg, død 1853 samme sted) var en tysk arkitekt og byplanlegger fra Hamburg. Han var en av sin tids ledende arkitekter, og spilte en særlig fremtredende rolle under gjenoppbygningen av Hamburg etter bybrannen i 1842. Chateauneuf virket også i London og Christiania.

Liv og virke

Faren hans, Pierre Delespine Chateauneuf kom fra en gammel fransk familie og arbeidet som konsul i Tunis og var ambasadør i Geneve. Under revolusjonen ble han tvunget til å forlate Frankrike og ble bokselger i Hamburg. Alexis de Chateauneuf begynte i 1816 sin utdanning under Carl Ludvig Wimmel (1786-1845) som hadde vært elev unger Weinbrenner statsbyggmester i Hamburg. Han var utdannet i Hamburg, Paris og Karlsruhe samt et kortere opphold hos Karl Friedrich Schinkel i Berlin. han giftet seg med Caspara Møller fra Christiania i 1846 og besøkte familie da han fikk se utkastene som var kommet inn til ombyggingen av Vår Frelsers kirke - nå Oslo domkirke. Han roste Christian H. Groschs utkast, men da han ikke var fornøyd med noen av dem leverte han inn sitt eget. En valgte å bruke dette. Heinrich Ernst Schirmer ble ansatt som byggeleder og Chateauneuf skrev kontrakt hvor han forpliktet seg til å sette arbeidet i gang og komme til byen minst en gang.

På samme tid var det satt i gang planleggingen av en ny kirke i byen, det som skulle bli Trefoldighetskirken. Etter en arkitektkonkurranse vant Chateauneufs utkast. Han fikk imidlertid ikke fullført prosjektet da han døde i 1853. Fullføringen av Trefoldighetskirken ble foretatt av hans tidligere elev, Wilhelm von Hanno.

Litteratur

  • Tschudi Madsen, Stephan: The works of Alexis de Chateaneuf in London and Oslo , Oslo 1965


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Alexis de Chateauneuf.