Albert Lilienberg

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Albert Lilienberg (til høyre), med Sven Markelius ca. 1954

Albert Lilienberg født 1879 død 1967 tok ¨civilingenjørsexamen¨på vag och vattenbyggnadlinjen ved Kungliga Tekniska Høgskolan i Stockholm i 1903.

Liv og virke

Etter det var han ansatt på Per Olof Hallmans arkitektkontor før han drog på studietur til Tyskland og USA. Han arbeidet på byplankontor i Chicago og Philadelphia før han ble ansatt som byingeniør i Gøteborg i 1907. Lilienberg deltok i en rekke byplankonkurranser og fikk en ledende posisjon i svensk byplanlegging. Han arbeidet som stadsbyggnaddirektør i Stockholm fra 1927-1944.

I 1910 fikk han et internasjonalt gjennombrudd på en byplankongress i London. Han var på denne tiden opptatt med planer for Gøteborg som var de mest langtrekkende sammen med de Hollandske. Lilienberg deltok på en rekke kongresser hvor han møtte de ledende byplanleggere blant annet Raymond Unwin. Han var og kompetent i spørsmål av juridisk karakter, og visste hvordan en skulle gjennomføre en byplan i praksis. Han var en flittig foredragsholder, og samlet materiale til Gøteborgs stadsbyggnads historia, som han ikke fikk fullført.

Albert Lilienberg, var inspirert av den østerikske arkitekten Camillo Sittes (1843-1903) byplanering. Lilienbergs planer utmerket seg av terrengplassering med svigte former der blikket ikke skulle forsvinne «ut i intet». Han jobbet etter Sittes ideal om «der sluttede rommet» husene skulle ligge mot gaten med hagene på baksiden, og med egne ideer son at bybildet på avstand var det vesentlige.

Med Lillienberg ble byplanene mer tekniske og organiserte. Den moderne byplanleggingen skulle avgjøre hvor en skulle bygge ulike typer bosteder, hvor industri skulle ligge og hvordan infrastrukturen skulle ordnes.

Bergen

Reguleringsplanen for Bergen sentrum

Etter bybrannen i Bergen 1916, ble det utlyst en byplankonkurranse som til da var en av de største i Norden. Intensjonen var å skape et nytt sentrum i byen som skulle gi rom for merkantile, administrative og kulturelle funksjoner, samtidig som sentrum skulle framstå som et arkitektonisk hele. Kort tid etter konkurransen ble Albert Lilienberg og arkitekt Georg Greve fra Bergen bedt om å lage et felles planforslag for området. De var vinnerne av 1. og 2. premie i konkurransen. Reguleringsplanen førte til en gjennomgripende forandring av det tidligere tettbygde bystrøket.

Se også

Litteratur

  • Bjur, Hans; Stadsplanering Kring 1900 , Gøteborg 1984

Eksterne lenker