Akvariet i Bergen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Akvariet i Bergen
Foto: Nina Aldin Thune
Akvariet i Bergen
Foto: Nina Aldin Thune

Akvariet i Bergen ligger på Nordnes i Bergen kommune Hordaland fylke.

Historie

Akvariet ble planlagt i 1950, men arbeidet ble først påbegynt i 1957. Da akvariet åpnet 27. august 1960 var det Nord-Europas største og mest moderne akvarium. Arkitekter var Hans Chr. Gaserud og Helge Simers. Det ble finansiert ved en innsamlingsaksjon i Bergen, og formålet var å vise de besøkende et representativt utvalg av norsk marin fauna. Akvariet ble bygget sammen med Havforskningsinstituttet. Institusjonen har også en del undervisning og forskning.

Om akvariet

Akvariet i Bergen har en stor ferskvannsavdeling i tillegg til saltvannsakvarium, tropisk ferskvann og tropisk saltvann. Anlegget har mer enn 300 arter, og en forsøker å gi dyr og fisk så naturlige levevilkår som mulig. Her finnes mer enn 60 akvariekummer og tre utendørsdammer med seler, pingviner og karpefisk. I de senere år er det blitt utbygget med en tropisk avdeling medterrarier hvor en finner kubanske krokodiller, slanger,skilpadder og andre eksotiske dyr.

Den såkalte dodraugen som ble funnet i et toalett i Bergen i 2006 er også blant innbyggerne.

Til saltvannskummene brukes mer enn 3 millioner liter vann per døgn som pumpes opp fra 130 meters dyp i Byfjorden. Temperaturen er 6-7 grader C. Akvariet har en kinosal der det vises 3D film.

Kees Ekeli har vært direktør ved akvariet siden 2002.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Akvariet i Bergen.